Италиански съд разпореди на италианец да се подложи на психиатрична експертиза, след като направил дарение от 100 000 евро на жена от ромски произход и нейния съпруг иракчанин

47-годишният мъж, чието име не се публикува, е жител на Вила Сантина, община с около 2300 жители в провинция Удине. Той е кръстник на дъщерята на 26-годишната Моника Брайдич и на нейния 24-годишен съпруг Шуан Ал Хамах Рашид, който е от Ирак. Дарението в тяхна полза възлиза на 100 хиляди евро.

"Дарих парите, след като размислих върху моя живот. Преди няколко години двамата бяха винаги близо до мен и ме успокояваха, когато майка ми почина," заявил пред съда мъжът и пояснил, че преди това им услужил с 5 хиляди евро в момент, когато изпитвали финансови затруднения.

Прокурорът Паола Де Франчески сметнала проявата на щедрост за твърде подозрителна. Според нея съпружеската двойка се възползвала от "лошото психическо и физическо състояние" на дарителя. Той не е подавал жалба срещу семейството, но случаят е стигнал до съда през 2011 година в резултат на проверка на Финансовата полиция, която засекла парични преводи към Ирак.

Възникнали съмнения за пране на пари, но двамата съпрузи твърдели, че средствата са били предназначени за иракските им роднини.