Всяка нова година се асоциира с някое определено животно. Съгласно китайския календар на 19 февруари ще стане традиционната смяна на годишните енергии. Ще настъпи времето на Дървената Коза. Източният календар е обвързан с лунния календар и китайската нова година започва при второто новолуние след Деня на зимното слънцестоене.
Годината се очаква да е по-мирна и по-спокойна в сравнение с предишната. Ще бъде благоприятна за почти всички знаци на зодиака, ще донесе много положителни промени. Много хора ще започнат да променят мисленето си, мнението си, приоритетите ще бъдат доста различни.Годината на Козата е добра за социални срещи, приятелски срещи, отдих и общуване.
Най-големите промени ще засегнат области като модата, икономиката и политиката. За успех в бизнеса през годината на Козата ще се изисква сила на духа и активност във всяка област. Да се действа внимателно и дипломатично. Годината ще е благоприятна още за сключване на бракове и раждания. Смята се, че Козата защитава тези, които отдавна мечтаят за дете. Подходящо време за усвояване на знания,за учене, самоусъвършенстване, себереализация. Вибрациите на годината на Козата ще събудят много оптимизъм и ентусиазъм у хората. Съдбата ще даде шанс на младите, пробивните и предприемчивите да стигнат до върха.

Плъх- Годината на Козата се очертава да бъде активна, интересна и с много нови предизвикателства. Съдбата ще е благосклонна към вас. Можете да се отпуснете малко и да се движите по течението на живота, но останете бдителни. Спокойствието ви ще бъде нарушавано от непредвидени обстоятелства няколко пъти, което ще ви направи в тези моменти по-раздразнителни. Борете се за правата си и не се оставяйте да ви правят на балами. Заемете се със  себе си, със своите любими дела, за които не сте могли да намерите време през предходните години.

Бик- Годината на Козата има изгледи да бъде сравнително добра за вас. Сега ще можете да извлечете полза от опита, познанията и уменията, които сте натрупали през годините и да се радвате на плодовете на своя труд. Когато се налага, използвайте хитрост. От една страна живота ви ще бъде изключително приятен и удовлетворителен, но от друга трябва да сте много внимателни и крайно предпазливи! Да се избягват спекулативни сделки, не поемайте излишни финансови рискове и следете отблизо за разходите си иначе ще имате главоболия.

Тигър- Годината на Козата ще бъде напрегната, но и интересна и изпълнена с нови предизвикателства. Набележете си още в началото важните жизнени цели и после неотклонно ги следвайте. Някои рискове ще бъдат напълно оправдани. Много от вас ще предприемат смяна не само на работното място, но и на сферата на действие. Натрупаният опит, знанията и уменията ще са вашият плюс и в бъдеще ще започнат да ви носят по-добри доходи. Вашата находчивост и упоритост непременно ще бъдат възнаградени. Ще останете доволни от резултатите.

Заек- През повечето време годината за вас ще бъде приятна и относително спокойна, за мнозина напълно успешна и щастлива! Време за благоприятни промени. Ще има моменти, когато ще бъдете притиснати от обстоятелствата, ще застанете през сериозен избор, в който трябва да вземате решения и да избирате накъде да поемете. Най-добрият съвет е да не бързате. Ще водите разнообразен семеен и светски живот, ще имате възможности за пътуване. Резултатите в работата ще бъдат задоволителни. Околните ще търсят и ценят високо съветите ви и мнението ви.

Дракон- През повечето време ще сте изпълнени с оптимизъм, енергичност и умение да се радвате на живота. Голяма е вероятността да постигнете добри служебни успехи, да повишите своя социален статус и равнището на доходите си. Обсъждайте идеите си със своите близки, тъй като бихте могли да получите ценни и конструктивни съвети. Ще се разшири кръгът ви от приятели. Ще получите предложение за по-високоплатена работа или за по-добри условия на труд. Четете внимателно дребния текст в документи и договори, които подписвате, за да сте сигурни, че добре сте разбрали скрития смисъл.

Змия- Годината ще е добра за вас, но за да се възползвате от благоприятните тенденции, е необходимо да действате целенасочено и неуморно да преследвате плановете си и амбициите. Твърде е възможно да се разгорят отново искрите на любовта ви с човек, с когото отдавна сте се разделили, но чувствата още не са приключили. Ще имате добри шансове да осъществите творческите си замисли и проекти. Отделяйте повече време на себе си, на своите хобита и интереси. Бъдете методични при организиране на дейността си. Ако действате правилно, можете да постигнете голям успех.

Кон- Напредъкът ви през годината на Козата ще зависи от собствените ви усилия. Необходимо е да запазите гъвкавост и приспособимост към различните обстоятелства. Останете ли безкомпромисни и неотстъпчиви, ще намалите шансовете си за успех. Възникнат ли проблеми в отношенията с други хора, добре е да ги разрешите час по-скоро, отколкото да ги оставите да се задълбочат и прераснат в по-сериозни неприятности. Ако приемете нещо на доверие или се изкушите да поемете рискове, това може да ви коства главоболия.

Коза- Възможно е новата година да се окаже повратна точка в живота ви. Вероятно ще се случат много важни неща. Ще поемете нови отговорности и ще имате добри възможности за развитие. Много от тях ще обогатят опита ви и ще увеличат самочувствието ви. Пазете се от разногласия с по-възрастни хора. Към средата на лятото ще изпаднете в по-слаба позиция било поради заболяване, било поради друга причина. Наблегнете тогава повече на почивката и не се насилвайте да полагате свръх усилия. Не влагайте безразсъдно пари без да сте проучили всички „за” или „против”.

Маймуна- В общи линии ще е добра годината. Повече ще са хубавите неща, отколкото проблемите. Приятен светски живот, срещи с приятели, които не сте виждали от години. Да губите времето си в излишни тревоги ще е безполезно и ще ви попречи да се заловите с нещо по-полезно и изгодно. Ще откриете нови интереси и влечения, които ще ви доставят невероятно удоволствие. Ново запознанство ще ви донесе много приятни мигове. Внимавайте с разходите си. Може да се окаже, че харчите повече, отколкото си мислите и да наложите корекции в името на благоразумните разноски.

Петел- Обичате да бъдете прями и откровени, да говорите това, което мислите, но през годината на Козата се опитайте да бъдете по-тактични и дипломатични. Внимавайте в отношенията си с околните и особено с колегите. Не се отнасяйте пренебрежително и не наранявайте чувствата им. Това е сериозно предупреждение към вас. Отваряйте си очите на четири за каквито и да било нови шансове, разкриващи се пред вас. Ще имате неочаквани придобивки или печалби. Наблегнете на укрепването на старите си връзки. За мнозина годината ще бъде повече от успешна.

Куче- През годината на Козата ще имате както своите върхове, така и своите падения. Работите ви ще се развиват добре и в крайна сметка ще останете доволни от резултатите. Възможно е да преминете през сериозни изпитания. Още в началото на годината ще се изправите пред сериозни финансови проблеми. Добре ще бъде да не поемате рискове свързани с инвестиции. Козата ще ви провокира, ще изпитва вашето търпение, ще ви разгневява и после ще ви радва. Втората половина на годината ще бъде по-добра. Ще съумеете да напреднете в делата си.

Глиган- Годината на Козата за вас се очертава като активна, интересна и с много нови предизвикателства. Някои страни от живота ви ще бъдат изключително приятни и удовлетворителни. В други отношения трябва да сте много внимателни и крайно предпазливи! Най-сериозният проблем, с който ще се сблъскате, е ако се втурнете сами през глава в сериозно начинание, без чужда помощ и без да сте го обмислили всичко както трябва. Търпение, старание, сериозност са качествата, които ще ви бъдат най-много полезни.
Ивелина ПЕНЧЕВА