При изключителен интерес премина близо двучасовата среща за санирането в четвъртък вечерта, а Пленарна зала се оказа тясна да побере представителите на етажните собствености и останалите граждани, които искаха да се запознаят в детайли с изискванията на програмата. Зам.-кметът Страхил Карапчански, който откри срещата, подчерта, че това ще бъде първата от поредицата информационни срещи, като следващата е на 15 февруари от 16 ч отново в Пленарна зала и на нея министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова лично ще отговаря на въпросите на русенци.               
Разяснителната среща, която продължи близо 2 часа, започна с презентация на програмата, включваща информация за допустимите сгради, критерии, дейности и мерки за енергийна ефективност, етапите на кандидатстване и изпълнение. Изпълнителният директор на Сдружение „Регионална енергийна агенция - Русе“ Никола Кибритев изчерпателно информира присъстващите как могат да се възползват от безплатното саниране. Той припомни, че на територията на общината допустимите сгради са 329  - 282 панелни блока, 16 с пакетно повдигнати плочи и 31 с едроплощен кофраж.
Най-важното условие за кандидатстване по програмата е да се регистрира сдружение, за което съгласие трябва да дадат собствениците на 67% от идеалните части в сградата. Във финалната фаза обаче са необходими подписите на 100% от собствениците за достъп до имотите им. След като бъде подадено и одобрено заявлението за интерес и финансова помощ, то ще бъде вписано в регистър с пореден номер. Сградите ще бъдат възлагани на избраните външни изпълнители по реда на одобрението им. Първите одобрени заявления ще бъдат и първи възлагани на изпълнителите. Кибритев разясни кои дейности няма да се финансират по програмата: подмяна на асансьорите, обзавеждане и оборудване в самостоятелни обекти, както и подмяна на отоплителните тела.
Във втората част от срещата гражданите имаха възможност да си изяснят всички неясноти относно програмата, а Кибритев подробно отговори на повечето въпроси, като по-трудните казуси ще бъдат публикувани на сайта на общината. Най-често задаваните въпроси бяха свързани със собствеността на апартаментите, а основно притеснение на гражданите беше изискването 100% от собствениците да осигурят достъп до жилищата си. Русенци се интересуваха как се процедира, ако апартаментът е на няколко собственици, като стана ясно, че е достатъчно да се избере само един от тях, който да ги представлява, а ако не са съпрузи, е нужно да бъде упълномощен. Ако собственикът пък е извън страната, трябва да подпише декларация, която е част от методическите указания, че е съгласен жилището да бъде санирано и ще осигури достъп до него. Ако имотът е собственост на „Жилфонд“, се подписва представител на общината.
Ще се увеличи ли данъчната оценка на санираната сграда, може ли апартаментът да се продава, докато текат строителните дейности, какво трябва да включва наименованието на сдружението, какво се случва със сдружението, ако блокът не бъде одобрен, бяха част от по-общите въпроси. Кибритев отговори, че данъчната оценка ще се увеличи, но не може да посочи с точност колко. Стана ясно, че апартаментите могат да се продават, докато траят ремонтните дейности, както и че сдружението може да се закрие, ако блокът не бъде одобрен. Ако обаче блокът бъде одобрен за саниране, 5 години собствениците нямат право да развалят сдружението.
Въпрос, който вълнува русенци, е как ще се процедира с жилищата, които са със сменена дограма, санирани и с остъклени тераси. Кибритев поясни, че ако дограмата отговаря на изискванията, тя ще остане, докато въпросът с изолацията е спорен. Не е добре да остава стара изолация, тя трябва да се демонтира и да се положи нова, подчерта той. Относно терасите Кибритев каза, че ще се ходи при всеки поотделно, за да се отбележи дали да иска да бъде остъклена или не. Не мога да ви задължа да имате остъклена тераса или да я махнете, коментира той и посочи, че условие при остъклените тераси е да не е премахната носещата конструкция от сградата, а винкелите от терасите е задължително да изчезнат. За климатиците ще се търси техническо решение, за да са подредени от една и съща страна и да изглеждат красиво. Друг казус бе за блок с пет входа, от които единият е одобрен по европейската програма за енергийно обновяване, а останалите искат да кандидатстват по националната. В такъв случай четирите входа правят сдружение, като преизчисляват идеалните части на 100%.
Въпросите, които останаха без отговор, ще бъдат обсъдени със специалисти и ще бъдат качени на сайта на общината.