Разглеждането на докладната записка за приемане на бюджета на община Ветово за 2015 година е недопустимо. Заради пропуснати съществени нарушения Общинският съвет уведомява, че заседания на постоянните комисии няма да се проведат. На това съобщение от председателя на съветниците Бюлент Гайтанов се натъкнаха от кметския екип на Ветово. Какви са причините за недопустимостта на докладната за бюджета и защо тя няма да бъде дискутирана на комисиите, така и не стана ясно.
„Отказвам да ви давам всякаква информация“, лаконично заключи Гайтанов след запитване от „Утро“.
„Подозирах, че това ще се случи. Знаехме, че общинските съветници от ГЕРБ и ДПС няма да гласуват бюджета. Нека обаче да подчертаем, че това не е бюджет на кмета, а бюджет, който касае жителите на Ветово, училищата, детските градини, читалищата, пенсионерските клубове, здравните заведения. С това си решение те няма да навредят на мен, а на хората във Ветово. Не знам какви са причините докладната записка да е недопустима. Внесена е в срок“, коментира кметът на Ветово Георги Георгиев. И добави, че във финансовата рамка са заделени 2 милиона собствени средства за инвестиции в училища, детски заведения, кметства и инфраструктура.
Бюджетът е малко по-голям от миналогодишния, който възлизаше на около 8.4 милиона лева. Според кмета бюджетът е оптимален и неговото изготвяне е съпроводено от много труд.
Конфликтът между политическите сили в местната власт във Ветово отдавна не е новина. Из общината виреят предположения за тенденциозно гласуване на заседанията на Общинския съвет и разиграване на кметския екип. Особено ефективно това се постига чрез прилагането на юридически хватки. Впрочем преди година бюджетът на общината за 2014-та също не срещна одобрението на съветниците.
Размириците са особено силни през последните месеци, след като Гайтанов осъди кмета на Ветово да му плати 1000 лева за нанесена обида. Преди дни пък Георгиев атакува в съда учреденото от съветниците дружество „Бизнес парк Ветово“, което има за цел да се разпорежда с имотите общинска собственост.