Бракониерски отстрел на благороден елен стигна до съд, въпреки първоначалните опити на полакомилия се ловец да разказва обичайните в такива случаи басни, че случайно бил намерил убитото животно. Всички назначени експертизи обаче доказали, че именно той го е убил.
Случаят е от 15 февруари 2014 година, когато ловци от дружинката в Щръклево отишли на лов в местността Балев дол край селото. По време на излета ловецът се натъкнал на 3-годишния елен и въпреки че нямал разрешително за лов на подобен вид дивеч, го свалил с два изстрела с карабината си и го натоварил в караната от него „Лада Нива“.
За да скрие уликите и да обърка проверяващите при евентуална инспекция, дал на свой познат ловната си карабина и го пуснал първи да кара към дома си. Не тръгнал веднага, най-вероятно защото по същото време в местността обикаляла подвижна ловна стража. Докато вършели проверка на другите ловци, инспекторите чули шум на стартиращ двигател, открили колата, а в нея и убития елен. Шофьорът започнал да се оправдава, че го е намерил убит, но никой не му повярвал.
Заради бракониерството ловецът бе изправен пред Русенския районен съд, който го освободи от наказателна отговорност и го глоби с 1000 лева. Освен това мъжът получи и забрана да ловува за срок от 10 месеца, а карабината му бе конфискувана. Решението може да се обжалва.