Прокуратурата да обезщети областния управител на Русе през периода 2001-2005 година Румен Януаров с 3500 лева за причинен стрес, влошено здраве и уронен имидж. Това реши на втора инстанция Апелативният съд във Велико Търново, като потвърди решението на Русенския окръжен съд от лятото на 2014 година. Получената компенсация обаче е далеч от претендираните от Януаров 43 000 лева. Заради това вероятно спорът ще стигна и до Върховния касационен съд.
Искът за обезщетение е заради дело, по което Януаров е привлечен като обвиняем. Всичко започнало през 2008 година, когато е образувано дело за документна измама. Обвинението е за ощетяване на държавния бюджет по време на управлението му през 2003 година за малко повече от 168 000 лева по проект за строителство, събиране и депониране на пестициди в стоманенобетонни контейнери. През 2011 година Януаров бил сочен за виновник в измама, но след това делото било прекратено.
Второинстанционните магистрати в Търново приеха, че бившият областен управител и кандидат депутат на последните избори от партия „Нова алтернатива“ трябва да бъде обезщетен и заради отнемането на ловното му оръжие, заради което е прекъснал хобито си. Освен това Януаров е понесъл вреди и от публикации в местната преса за това, че срещу него е образувано дело. Това са обстоятелства, които окръжните съдии в Русе не признаха за носещи вреди.
Януаров е преживял негативи около накърняване на името и достойнството му, а средата около него е станала враждебна и застрашаваща здравето и кариерното му развитие. В резултат на обвинението за него били затворени всички възможности за работа в държавни и общински структури в Русе, като се наложило за работи в Свищов, а след това в информационния център на парка „Русенски Лом“ в Нисово - работа извън квалификацията му. Провалил се на местните избори, както и на конкурса за избор на директор на РУСО. Влошило се и здравословното му състояние. Въпреки това Апелативният съд не сметна, че обезщетението му трябва да се завиши по размер и прецени, че 3500 е справедлива сума.
Отделно Януаров води и дело за дискриминация от страна на прокуратурата, тъй като следственият отдел в Русе не е пригоден за инвалиди и по този начин органите дискриминират хората с увреждания, като не им осигуряват равен достъп до обществената сграда. Самият Януаров е трябвало да изкачва на два пъти четири етажа с помощта на патерици и придържания от близки, за да стигне до следствието. Това се случило през лятото на 2011 година, по-малко от месец след претърпяна операция на тазобедрената става.