Пушка „Ремингтън“, за която се смята, че е принадлежала на един от главните апостоли на Априлското въстание Панайот Волов, стигна до данъчните и ще бъде спасена от продажба на търг.
Ценната национална реликва е иззета още през 2013 година от полицията заедно с револвер „Булдог“ от същото епоха и други находки от търговец на антики. В хода на досъдебното производство човекът починал и иззетото от него се съхранява в РПУ-Полски Тръмбеш. По закон всички конфискувани предмети се продават на търг от приходната администрация, а събраните пари влизат в държавния бюджет. В този случай обаче данъчните искат оръжието да отиде там, където му е мястото - в музея, а не в частни ръце.
Оръжието е образец от 1866 година, което, според Закона за културното наследство го определя като културно-историческа ценност. За него има и недокументални сведения, че е служило на Панайот Волов. Проучванията продължават, но всичко сочи, че то наистина е било на войводата. Известно е, че след погрома на въстанието в Панагюрище той продължава битките в Северна България, където загива при пресичане на река Янтра до град Бяла. Районът на гибелта му и историческите предпоставки затвърждават вероятността пушката да е личното му оръжие, което й отрежда важно място във военно-историческата експозиция на музея в Полски Тръмбеш.
Експерти от офиса на НАП в Русе заедно с колегите си от дирекцията във Велико Търново, ще проучат всички възможности легендарната пушка „Ремингтън“ на Панайот Волов да се нареди отново сред реликвите на национално-освободителната ни борба, казват от русенската приходна администрация.