Зеленият чай наистина помага за сваляне на излишните килограми, сочат данните от ново изследване, съобщава „Дейли мейл“.
Отдавна има спор дали топлата напитка действително оказва влияние върху размера на талията.
Ново проучване на учените от университета Англия Ръскин показва, че зеленият чай наистина помага за отслабване, ако се комбинира с упражнения.
За да изпитат теорията, изследователите дали капсули екстракт от зелен чай без кофеин на 7 от 14-те доброволци. Останалите получили плацебо. Капсулите съдържали 571 мг екстракт от зелен чай без кофеин.
Смята се, че това е първото изследване, в което учените използват безкофеиновата версия на чая в тестове за влиянието на горещата напитка върху килограмите.
Така всяка връзка със стимулиращия ефект на кофеина за загубата на килограми е била изключена от специалистите.
Според резултатите от проучването хората, които са приели екстракта от зелен чай, са намалили телесните си мазнини с 1,63%, отколкото останалите, които са взели плацебо.
В рамките на изследването доброволците трябвало да карат колело по един час три пъти седмично.
Тези, които взимали капсулата с екстракта, забелязали, че са подобрили представянето си по време на спорта с 10,9% за период от четири седмици, като са увеличили изминатата дистанция от 20,2 км на 22,4 км.
„Известно е, че зеленият чай може да има редица ползи за здравето на човека, тъй като съдържа голямо количество от веществото EGCg – епигалокатехин галат“, обяснява д-р Джъстин Робъртс – автор на изследването.
„За да получите необходимата доза обаче, трябва да консумирате между шест и седем чаши дневно. Капсулите с 571 мг съдържат дневната доза от 400 мг EGCg“, допълва специалистът.
„Изводът е, че консумацията на екстракт от зелен чай може да помогне на хората да отслабнат, ако се комбинира с физическа активност“, казва още д-р Робъртс.
„Необходими са ни още проучвания, за да сме категорични в резултатите“, заяви експертът.
Проучването е публикувано в журнала „Интернешънъл съсайъти ъф спортс нутришън“.