Най-старата община в България - русенската, отбеляза вчера век и половина от създаването си с изложба, подредена във фоайето на библиотека „Любен Каравелов. Прелюбопитни документи от съкровищницата на Държавен архив Русе разказват за първите стъпки на общинската управа от създаването й на 6 февруари 1865 година до наши дни. Подбрали сме не само официозните документи, но и такива, които дават представа за поставянето на павета по улиците, търговията в града, първата сграда на Земеделското училище, създаването на общинската библиотека и много други, каза началникът на Архива Стефка Маринова. Интерес предизвиква атестационният лист на един от именитите кметове на Русе Кирил Старцев. В него се дава оценка на различни качества на ръководителя на града, групирани в категории като „Душевни качества“ /там влизат интелигентност и творчество, отбелязани с „Да - има“ и разсеяност, небрежност - „Не“/, „Чувствени“ /честност, честолюбие, лекомислие, заядливост/ и „Волеви“, където е посочено, че Старцев има „амбиция - благородна“. В графата „Отрицателни качества“ /“злобен, отмъстителен, егоист, пиянство, комар, разточителен, неморалност“/ по всички показатели Старцев получава оценка „Не“. От формуляра става ясно, че някогашните оценители са правили разлика между „почитан ли е“ и „обичан ли е“. И на двата въпроса отговорът за Кирил Старцев е „Да“.
В изложбата са представени и книги и документи от старопечатния фонд на библиотека „Л.Каравелов“. Показано е изданието от 1850 г. „Наполеон Бонапарт“ на Александър Дюма. Един от първите русенски общинари Костаки Маринович е закупил за русенци екземпляри от него със собствени средства.
Откриването на експозицията вчера почетоха зам.областният управител Станимир Станчев, председателят на Общинския съвет Васил Пенчев, зам.-кметът Димитър Наков, аташето от Генералното консулство на Русия Андрей Малакей. От Общината подариха на библиотеката дузина книги, сред които роман на Антон Дончев, стихосбирка на Венцеслав Кисьов и гид на корейската култура на корейски. Директорката на библиотеката Теодора Евтимова връчи на зам.-кмета Наков дарителско свидетелство. Тя обяви подаръка на библиотеката за рождения ден на Общината: безплатни читателски карти за всички служители в общинската администрация, а за кмета Пламен Стоилов и неговия заместник Наков - почетни читателски карти. Служителите могат да си получат картите до края на март, каза Евтимова. А Наков увери, че ще съобщи на всички задължително да дойдат да си ги вземат.