Русенски Лом заля центъра на Басарбово. Още  сутринта водата под моста бе до подпорните бетонови греди, постоянно прииждаше с голяма скорост и се блъскаше с грохот в тях. Пообед реката излезе над моста и потопи пътя за Божичен.
До сряда вечерта реката бе спокойна, но сега стана страшно. Вероятно се изпуска някой язовир и ни наводнява, говореха десетките басарбовчани, които бяха дошли на моста и гледаха със страх прииждащите талази.
На 20 метра от моста в посока Божичен водата заля пътя на височина 50 см. Част от нивите срещу фирма „Скални материали“ също са под вода, след като реката надхвърли дигата в участъка.
На същото място е залят и пътят за Басарбовския манастир. Дълбочината на водата там е над метър и половина и движението е невъзможно. Засега алтернативният път е през двора на фирмата, но пред самия манастир има друга водна преграда - паркингът е залят и реката е до портата.
Злополучната мелница край реката също отново е под вода.
На място униформени от полицейския участък в Средна кула начело с началника Михаил Манов предупреждаваха хората да се приберат по къщите си и да бъдат нащрек. Там беше и началникът на пожарната Димитър Павлов и заместниците му.
Засега не можем да предприемем евакуация на жителите в селото, защото водата е далече от къщите им, но ще затворим пътя за движение през центъра, посочи Павлов.
След консултация с Областно пътно управление решихме да пренасочим движението от Басарбово през главния път за Бяла, като от Иваново автомобилите ще се отделят за околните села, каза директорът на ОДМВР Георги Великов. По думите му ситуацията е под контрол и няма да се допусне хора да останат в беда.
Няма неконтролирано изпускане на язовир в района, категоричен бе областният управител Стефко Бурджиев.
Проблемът в Басарбово вчера се появил от карстовите извори в Писанец, от изпускания заради опасност от преливане половин кубик в секунда от язовира в Баниска и от идващите води от Светлен и Попово.
Водите от тези четири места се вливат Бели Лом и затова реката се движи със скорост 125 литра в секунда. При Кошов тя се слива с Русенски Лом и ускорява темпа си по течението, обясни Бурджиев.
Той също успокои, че в Басарбово е организиран непрекъснат контрол от полицията и пожарната и няма да се допусне хората да пострадат.
Много декари ниви са залети от Русенски Лом и в Красен, без да вали два дни. Обстановката ще се усложни от започващите от днес валежи от дъжд и сняг, които според метеоролозите ще продължат до понеделник и също ще повишат нивото на Русенски Лом.

Хуманитарна
помощ

900 литра минерална вода закара вчера областната организация на Българския червен кръст в Иваново. Пратката е предназначена за 250 възрастни и деца в Красен, Божичен, Червен и Кошов. Водата в тези села е негодна за пиена заради заливане на питейните кладенци. Количеството трябва да стигне на хората до понеделник, каза Десислава Дивчева от БЧК.