Шест години затвор и 60 000 лева глоба присъди петчленен състав на Русенския окръжен съд на 50-годишния шуменски бизнесмен Деян Касабов. Той бе заловен на Великден на Дунав мост на връщане от Холандия с 1197.5 грама екстази на обща стойност 47 900 лева. Наказанието със сигурност ще се оспори пред Апелативния съд във Велико Търново, тъй като тримата адвокати на Касабов, между които и известният софиянец Димитър Марковски, пледираха за оправдателна присъда.
„Аз съм известен човек. Казах го още при проверката на границата, като стана ясно, че има нередности и се опасих, че имиджът ми ще се срине. Собственик съм бил на вестниците „Шуменски вести“ и „Търговищки вести“. Писал съм статии за вредите от наркотиците. Спонсорирал съм спортни и културни мероприятия, а през 1997 година бях кандидат за кмет на Шумен. Не ползвам наркотици и имам негативно отношение към тях“. Това бяха само част от обясненията, които Касабов даде пред съда в продължение на повече от 2 часа и половина. Той обясни и как служители на Дунав мост го помнели още отпреди години, когато карал мазерати.
Заедно с 50-годишния мъж в новозакупената му от чужбина „Кия“ на 19 април 2014 година пътували двама свидетели, които три пъти бяха обявявани за издирване, но не бяха открити. Най-вероятно Светослав Димитров и Вилдан Сюлейманова са в чужбина, а според защитата на шуменския бизнесмен те имат пръст в носенето на екстазито.
Червени таблетки във формата на сърчица бяха открити добре опаковани в чанта с пакети кафе, които някаква жена още в Ротердам поискала да прати по тях за сина си в Шумен. Касабов заяви, че за услугата непознатата помолила Светослав, докато в разпита си по време на разследването момчето било категорично, че шуменецът е разговарял с нея на четири очи. Отделно в чантичка бил намерен и пакет с пъстроцветни мостри на други видове екстази - розова граната, лилава триъгълна таблетка, две зелени кръгли хапчета с крокодили, една таблетка като лале и зелена граната.
Според Касабов и защитата му той е отишъл в Холандия да си купи кола и не е предполагал какъв развой ще има това негово намерение. Впрочем месец по-рано - през март 2014-та бизнесменът отново отишъл в Ротердам, откъдето също си купил кола и останал много доволен от нея.