Идеята на „Форд“ да създаде световен автомобил - като се почне от името „Мондео“ /monde - свят, фр./ и се стигне до универсалния дизайн, комфортния размер и доброто оборудване, започна да се материализира през 1993 година. Първоначално колата може би не постигна предварително зададените й цели, но пък зададе посоката на търсенията на „Форд“ в средния клас. Днес компанията вече предлага петото поколение на „Мондео“ и целта изглежда преизпълнена - моделът е станал наистина световен.
В това вече са убедени клиентите на „Мото-Пфое“ в Русе. Представителството на бул.“Липник“ направи първите продажби, автомобилите вече се движат из града и впечатляват с излъчването си на елегантни хищници, които могат да мъркат дружелюбно, но могат и да ръмжат свирепо. Впрочем в това всеки сам може да се увери в шоурума на компанията.
Дизайнът е преживял скок към елегантността и спортната визия. Изтънчената решетка а ла „Астън Мартин“ заявява високи претенции, които са добре защитени и от силуета, и от поведението на автомобила. Размерите са леко увеличени - дължината расте с 13 мм, височината е с 26 мм нагоре, но пък от ширината са отнети 35 мм.
В купето очите грабва дигитално-аналоговият инструментален панел, докато спортната обгръщаща централна конзола създава усещане за пилотска кабина. Предните седалки умишлено са с по-тънки облегалки, за да се осигури повече място за краката на пътуващите отзад, без това да се отрази на комфорта на шофьора и човека до него.
Окачването отпред остава MacPherson, но отзад има промени. това е многораменното окачване, с което  инженерите на „Форд“ искат да превърнат „Мондео“ в автомобил, доставящ наслада от шофирането.
„С каросерия с 10% по-здрава от предишното поколение „Мондео“ и технология за подобрено управление, включително контрол на векторното разпределение, това е най-отзивчивото и гъвкаво „Мондео“ досега“, казва Улрих Кьостерс, директор на поточна линия във „Форд Европа“.
Бензиновите двигатели включват 1.5-литров и 2.0-литров EcoBoost още от представянето му, а от тази година и 1.0-литровия EcoBoost, провъзгласен за Световен двигател на годината за безпрецедентен трети пореден път.
Предлага се и ECOnetic технология с 1.6-литровия дизелов двигател с водещи CO2 емисии от 94 г/км и с 2.0-литровия дизелов TDCi агрегат.
Хибридното „Мондео“ седан комбинира специално разработен 2.0-литров бензинов двигател с електрически мотор и 1.4 кВч литиево-йонна батерия за оптимизиранa икономичност и ниски CO2 емисии. „Мондео Хибрид“ е първият електрически хибриден автомобил, който „Форд“ произвежда в Европа, с очаквани CO2 емисии от 99 г/км.
Колата представя в Европа адаптивните LED фарове на „Форд“, предлагащи подобна на дневната светлина видимост с адаптивната система на марката за осветяване, която настройва ъгъла и интензитета на лъчите към условията на шофиране.
Усъвършенстван е активният асистент за паркиране, включително за перпендикулярно паркиране, който намира подходящи паркоместа и управлява волана на заден ход при паралелно и успоредно паркиране. Системата е съпроводена от технологията за излизане от паркомясто, която помага на водачите с излизането и системата за странична помощ, която показва на дисплея и предупреждава със звуков сигнал за препятствия отстрани, отпред и отзад на автомобила.
Други технологии в помощ на водача са системата на „Форд“ за предотвратяване на сблъсъци с ниска скорост, която подготвя спирачките в случай на потенциален сблъсък и ако водачът не реагира, автоматично ги задейства при скорост до 40 км/ч; системата за спазване на лентата, която упражнява усилие върху волана, за да върне автомобила обратно в лентата, ако засече неволно напускане.
Специален акцент са технологиите за безопасност. Моделът предлага първите в бранша надуваеми колани за задните седалки. В случай на сблъсък коланът бързо се надува, за да разпредели силата на удара на пет пъти по-голяма площ по тялото от конвенционалния колан.
Тук са и първият в класа електрически регулируем волан с памет, мултиконтурни седалки с уникална масажираща „Active Motion“ функция, електрически багажник и отопляем волан.
Системата за свързаност на Ford SYNC 2 с гласово управление и 8-инчов цветен сензорен екран позволява на водача да управлява телефона, аудиосистемата, климатичната инсталация и навигацията, използвайки единствено гласа си.
Посредством първата в сегмента и подобрена технология MyKey собствениците на „Мондео“ програмират ключа на младите шофьори. MyKey може да ограничи входящите обаждания и максималната скорост, не позволява деактивирането на системите за безопасност и в помощ на водача, ограничава максималното ниво на аудиосистемата и не разрешава стартирането на двигателя, ако водачът и пасажерът не са с предпазни колани.
„Новото „Мондео“ предлага изискан набор от оборудване и технологии, които подобряват управлението, удобството и безопасността както никой друг автомобил в класа. С версиите хечбек, седан и комби, удивителния дизайн и качество, и гамата от двигатели, която сега включва и хибридна версия за първи път, „Мондео“ никога не е било по-изкусително“, казва при представянето на модела Джо Бакай, мениджър Продуктово развитие във „Форд-Европа“. Тези думи звучат като директна реклама, но автомобилът ги защитава много убедително.