Зимата е сезон, който подлага на много изпитания нашата кожа и ако не се грижим подобаващо за нея, се получават екземи, които са много болезнени. Основните неблагоприятни фактори са студеният въздух, вятърът, високата температура в затворените помещения, където човек прекарва основна част от деня, казва специалистът по дерматология и венерология д-р Даниела Грозева, доктор на медицинските науки и гл.асистент във факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ на Русенския университет.
Стресът и използването на неподходящи за този сезон козметични средства също имат своята роля за развитие на екземите. Не на последно място пренебрегването и вредното влияние на ултравиолетовата радиация от слънчевите лъчи през зимата също води да болезнени рани по кожата, посочи дерматологът.
Основната причина за екземите са ниските температури през зимните месеци
Те затрудняват работата на кръвоносните съдове, които се свиват и достигането на хранителните вещества чрез кръвта е затруднено. По-студеният въздух, който е и по-сух, допълнително изсушава кожата, а в комбинация с вятър и слънце засилва неприятното усещане и влошава състоянието й. Така студът потиска мастната и потната секреция, като по този начин се нарушава нормалната функция на кожата. А това води до по-голямо развитие на микроорганизми по повърхността й и различните алергени проникват по-бързо в нея, обясни д-р Грозева.
Кожата е няколко типа - суха, нормална, нормална към мазна и мазна.
През зимния сезон сухата кожа е най-болезнена, защото е с нарушена еластичност
Тя губи по-лесно вода, отколкото мазната или нормалната, а това се изразява в неприятно усещане за парене, щипене и понякога дори болезненост. Затова грижите за сухата кожа трябва да бъдат интензивни и регулярни, но средствата за почистването й не трябва да съдържат алкохолни съставки и алкали. Сред медицинската козметика има множество почистващи препарати и мицеларни води, които са именно за суха кожа. В никакъв случай обаче сухата кожа на лицето не трябва да се мие с обикновен сапун. Идеални за зимата са т.нар. „сапуни без сапун“. Използването на скрабове или гелове с миниатюрни частички в състава си за олющване на повърхностния слой може да задълбочи проблема с екземите по сухата кожа и вместо да ги лекуваме, да се получи обратният ефект - да ги разкървавим. Избърсването с кърпа трябва да става не чрез търкане, което би нарушило защитната функция на кожата, а с внимателно попиване на водата чрез леко потупване. Това ще подобри кръвообращението и кожата няма да бъде раздразнена.
Сухата и чувствителна кожа има нужда от овлажняване
Медицинската козметика предлага гама продукти, които съдържат различни масла в състава си като бадемово, масло от жожоба, авокадо и други, както и екстракти от овес, пореч и други. Повечето фирми, произвеждащи медицинска козметика, имат и патентовани комплекси, които с различни механизми на действие осигуряват хидратирането на кожата и намаляват загубата на вода. Задържането на вода в кожата става и с различни вещества като урея, хиалуроновата киселина, глицерин, колаген и други.
Кожата около очите е по-нежна и реагира на неблагоприятните въздействия на околната среда. За поддържането й кремовете трябва да се нанасят с потупващи движения около очите, без зоната да се търка или натиска прекалено. Такива продукти могат да се нанасят както вечер, когато лицето е почистено и подсушено, така и сутрин преди декоративната козметика с фон дьо тен и сенки. Същото се отнася и за зоната около устните. Техният строеж е такъв, че там се срещат лигавица и полулигавица, а няма пигмент и мастни жлези, които да омазняват повърхностния им слой. Именно затова при екстремни условия - студ, слънце и вятър, те се  напукват и лющят и стават болезнени. За решаване на проблема има богата гама от стикове и кремове за устни, които облекчават болката и ги предпазват от напукване.
Ръцете са тези, които издават възрастта на една жена
каза още дерматологът. Затова полагането на грижи за тях също има значение. Използването на агресивни миещи продукти, особено през зимния сезон, когато водно-липидната мантия на кожата е чувствителна, не е за препоръчване, защото се появяват лишеи, които могат да доведат до рани. Кремовете за ръце с противовъзпалителни и овлажняващи съставки, са препоръчителни през зимните месеца за омекотяване на ръцете.
Погрешно е схващането, че през зимата не е необходимо използването на слънцезащитен крем. Точно обратното - макар и не така парещи като летните, и през студените месеци слънчевите лъчи достигат до кожата, а когато има сняг, се отразяват от него. За да се предпазим ефективно от вредното им въздействие, слънцезащитният продукт трябва да се нанесе 20 до 30 минути преди излагане на слънце, като това време ще му позволи да се абсорбира напълно.