Тези истории са автентични, но досега не са публикувани. „Утро“ продължава серията материали за знакови престъпления в Русе и региона, разкрити от правозащитните служби в пълен синхрон, с денонощна работа и много усилия, но без много шум.

Понякога една грешка е просто грешка. Поправя се и животът продължава. Но понякога една грешка сменя посоката на целия живот и опитът да се направи нещо добро се превръща в стълба към ада. Това изпитва на гърба си компютърен специалист, който по неволя се превръща в престъпник срещу финансовата система на страната.
На 22 септември 2001 година, Деня на независимостта, Икономическа полиция и т.нар. бързаци от отдел „Борба с безредиците“ към РДВР-Русе атакуват апартамент в блок „Крали Марко“ в квартал „Здравец“. На земята са проснати трима мъже, които малко по-късно влизат в ареста. Преди това обаче започват педантични обиски на дома, както и на три апартамента в блоковете „Силистра“, „Стряма“, на улица „Борисова“ и на къща в Николово.
Находките при тях са очаквани от полицаите, но въпреки това силно впечатляват
Открити са стотици листи с отпечатани фалшиви банкноти от по 10 и 20 лева, молдовски леи с номинал 500, сухи печати на различни държавни организации, бланки от фалшиви дипломи за средно и висше образование и лични карти. Иззети са още компютър, два принтера, ламинатор, фотографска гилотина за изрязване на снимки и компютърни консумативи.
С постановление на Окръжна прокуратура тримата от блок „Крали Марко“ са задържани за 72 часа, а после Районния съд ги оставя за постоянно в ареста. В хода на разследването е задържан и четвърти участник в групата, но той е пуснат под парична гаранция от 1000 лева.
От разпитите се разбира, че фалшивите банкноти и дипломи са изработени от 38-годишния Димо Йорданов /всички имена са сменени/, който прави пълни самопризнания. Общо са изработени 380 000 лева, 500 молдовски леи и няколко дипломи за средно и висше образование.
Изпълнението на поръчка за 2000 щатски долара остава недовършено
Димо живее на семейни начала с жена, от която има момченце. С компютри се занимава от 1989 година. През март 2000 година компютърният спец има голяма нужда от 3500 щатски долара. Банките обаче, все още наплашени от шока на фалитите при сравнително скоро падналото правителство на Жан Виденов, отпускат кредити изключително трудно и младият мъж, който не може да докаже редовни доходи, получава отказ след отказ. И тогава взема едно фатално решение, чиито последствия ще носи винаги - да се обърне към лихвар.
Така попада на човек от бранша, известен с прякора Денко, който му дава 3000 долара с 10% лихва на месец. Като гаранция жената на Димо прехвърля на лихваря къщата с двора в Николово, където двамата живеят с детето.
Компютърният специалист успява да плаща непосилната лихва само два месеца, след което до септември не дава пари на Денко. Лихварят не е изненадан - това е схемата, по която е придобил не един и два имота. Затова с леден тон заплашва клиента, че ще го изгони от къщата, но и това не помага.
Димо просто няма пари и лихвите продължават да се трупат, а с тях и отчаянието в сърцата на длъжниците.
Младото семейство обаче дори не подозира, че
Денко има кошмарен план, пред който загубата на жилището изглежда като късмет от лотария
Опитният лихвар решава да си вземе парите по друг начин и предлага на Димо да го заведе при човек, който ще му обясни как да намери пари. На срещата се явява мъж на име Данчо Звяра и му показва една фалшива банкнота от 20 лева с много лошо качество.
Нали си много отворен в компютрите, ако направиш добри фалшификати, ще ти освободя къщата, казва Денко и колелото се завърта.
Изпадналият в безизходица компютърен специалист слага главата в торбата и от ноември 2000 до март 2001 година изпълнява първата поръчка за изработка на 300 000 фалшиви лева в банкноти от по 20 лева.
За целта Димо наема апартамент в бл.“Силистра“. Първо прави предпечатна подготовка, след това върху лист 90 грамова хартия поставя водния знак със ситопечат. После бланката се слага в мастиленоструен цветен принтер, където банкнотата се печата първо от едната страна, после от другата. След това същият лист преминава през лазерния принтер, където се отпечатва страничната лента с черен цвят.
По тази технология
на всеки лист се отпечатват по три банкноти двустранно
Накрая банкнотите се изрязват с фотографска гилотина, подреждат се и върху черната странична лента се поставя фолио. Приготвените купюри се слагат в прегънат картон, пускат се през обикновен ламинатор и са готови за употреба.
Така изработените фалшификати са предадени на два пъти на Денко, който взема „майстора“ с кола от Халите, заедно с пакетите с пари и го откарва до сградата на Здравната каса на улица „Райко Даскалов“, където Димо слиза и се връща пеш.
След втората доставка Денко и Данчо обещават на фалшификатора да му прехвърлят къщата в Николово още на следващия ден. На срещата обаче не се появява никой. Един ден Димо все пак намира Денко, но получава само едно арогантно обяснение - къщата все още си била залог, за който трябва да се постарае, защото Звяра бил проиграл всичките 300 000 лева от втората фалшива партида на барбут и до Денко не бил стигнал нито лев. Ортакът му пък си бил сменил номера на мобилния телефон и бил неоткриваем.
Историята е съшита с бели конци, но Димо няма друг избор, освен да повярва
През юли все пак вижда очевидното - че Денко и Данчо го лъжат за къщата. И точно в този момент съвсем неслучайно се появява старият му приятел Спас. Той обяснява на Димо, че знае за фалшификаторската му дейност от Звяра и му предлага да работи за него.
Притиснат още по-жестоко от обстоятелствата, а и успокоен, че фалшификатите от първите две поръчки са пласирани съвсем безпроблемно, Димо, който неусетно се е превърнал в престъпник, приема.
Първата задача от новия бос е за изработка на 25 000 лева в банкноти от 10 и 20 лева. Техниката и матриците са налице и Димо се справя много лесно. Следва заявка за 30 000 лева в купюри по 10 лева, която също е предадена на Спас в срок. Един ден обаче новият шеф на фалшификатора му възлага да направи мостра на 500 молдовски леи, което също е изпълнено на високо ниво.
Наред с фалшивите пари Димо прави и няколко фалшиви дипломи
за средно и висше образование. Тях той е изработвал на мастиленоструен принтер, като попълва оценките и лепи снимките, но вече в жилище в бл.“Стряма“. После слага фалшиви печати, които прави на лазерен принтер. С компютъра Димо опитва да фалшифицира и лични карти, но тъй като не успява да направи холограмата, се отказва.
През август на сцената отново се появява лихварят Денко, който започва безмилостно да притиска Димо за заема от 3000 долара. Компютърният специалист казва, че не може да намери пари и получава нова оферта, този път за изработка на фалшиви пари от 10 лева, като 4% от тях Денко ще прихваща за заема и лихвите.
Димо наема за помощник брат си и отново сменя квартирата. Наема гарсониера в бл.“Крали Марко“, където  изработва 25 000 фалшиви лева и в началото на септември ги предава на Денко. Оказва се обаче, че трябвали още 5000 долара, за да си покрие борча.
Уговорката е за окончателно изчистване на сметките до края на септември да бъдат направени 2000 долара
и тя най-вероятно е щяла да бъде изпълнена, ако не е била полицейската акция на празничния 22 септември, при която на местопрестъплението са заловени Димо, брат му и Спас. По късно като обвиняем е привлечен и Данчо Звяра, отърва се единствено Денко, срещу когото не се откриват достатъчно доказателства. Макар че той е в дъното на всичко и изплита цялата мрежа, е достатъчно хитър, за да не оставя никакви следи от присъствието си в нея, както и да дава всички поръчки, указания и заповеди на четири очи.
Окръжният съд осъжда Димо, брат му и Спас на общо 16 години затвор. Звяра получава условна присъда.
Групата бе задържана след година и половина къртовска работа. До неутрализирането й за нас нямаше дни, нямаше нощи, каза участник в разкриване на нелегалната печатница.
През това време тримата основни играчи са наблюдавани постоянно, при което е установено, че част от фалшивите пари достигат и до Варна и Бургас. За да бъдат заковани с всички нужни за съд доказателства, икономическите полицаи пропускат контролирана доставка на около 10 000 лева, благодарение на която стигат до всички звена на веригата и до самата нелегална печатница.