Очертават се добри възможности за сътрудничество между Русенския университет и нашия регион в обучението и създаването на кадри за икономиката. Това заяви вчера зам.областният управител на Търговище Йорданка Георгиева след среща с ректора на висшето учебно заведение проф.Христо Белоев и зам.-ректора по учебната част проф.Михаил Илиев.
Срещата бе провокирана от писмо на най-големия производител на стъкло на Балканите „Тракия Глас България“, в което фирмата търси съдействие и обезпечение на завършили или завършващи студенти по определени специалности.
Русенският университет и областна администрация Търговище се договориха в най-скоро време да бъде проведена работна среща във висшето училище, на която да бъдат обсъдени в детайли повдигнатите въпроси. Като възможност за обучение на кадри за „Тракия Глас България“ проф.Илиев спомена дуално обучение на студенти, както и изнесена форма на преподаване от специалисти на университета.
На среща с Регионалния инспекторат по образование в Търговище вече е договорено 822 абитуриенти да бъдат запознати с възможностите и предимствата на Русенския университет, заяви Георгиева. Като потенциални студенти тя посочи завършващите в две гимназии, в които акцентът на професионалното обучение е селското стопанство. Обект на информиране ще бъдат и ученици от 10 и 11 клас, когато започва да се формира професионалната им ориентация.