Бившият общински охранител Николай С., който бе заловен ловко да краде нафта от ОМВ в края на 2013 година, получи втора присъда за хитростта си.
В началото на февруари 2014 година служителят на охранителното звено КООРС, който пазел Общинския младежки дом, бе наказан с 1300 лева глоба от Русенския районен съд за това, че с преправени с тиксо букви на регистрационния номер на личния си сеат крадял нафта от ОМВ.
Схемата била проста и добре измислена, тъй като самият Николай работел известно време на бензиностацията и познавал от кухнята начина на работа там. Охранителят винаги зареждал сам гориво на бензиноколонката и след това вместо да го плати на касата, духвал.
Предвидливо планирал и как да замаскира колата, за да не бъде открит, след като се разбере, че не е платил дизела. За да не бъде разпознат на охранителните камери, за които знаел, че фиксират автомобилите в предната им част, вземал от случайни паркирани автомобили регистрационна табела и преди да отпътува към бензиностанцията я поставял на мястото на издадената за неговия автомобил предна табела. Имало и друг начин - с черна на цвят скоч лента преправял цифрите и буквите на своя номер. За по голяма сигурност подправял и задната регистрационна табела на автомобила, като обикновено залепял в долната част на буквата „Р“ скоч лента като по този начин я правил да изглежда като „В“. Предполагал, че съществува риск да бъде разпознат на записите и затова слагал на главата си черна шапка с козирка като през цялото време, когато е с лице към камерите държал главата си наведена, за да може козирката да прикрива лицето му. И тъй като резервоарът на автомобила му събирал само 45 литра нафта и за да намали риска от разкриване при по-многократни посещения носел и няколко туби, за да зареди наведнъж по-голямо количество гориво.
Охранителят бил известен с това, че не обича да стои до края на вечерната си смяна на работа и затова пришпорвал ръководителите на групи да приключват по-бързо заниманията си в залите на Младежки дом. Обяснявал, че трябва да се грижи за болния си баща. Така станало и на 13 ноември 2013 година, когато вместо към 21 часа занятието по у-шу приключило половин час по-рано и Николай духнал. Отишъл към ОМВ на бул.“Мидия Енос“ и любезно обяснил на служителя, че иска сам да зареди. Така успял да напълни в резервоара и туби над 60 литра нафта за 155 лева, след което пропуснал да посети касата и тръгнал. След като кражбата лъснала, служителят платил зареденото гориво от собствените си пари. Три седмици по-късно охранителят пробвал да пробута същата хитрост, но тогава бил разпознат от работника на бензиностанцията и номерът му не минал. За това престъпление той бе осъден да плати глоба от 1300 лева, но за стореното през ноември чу присъдата едва сега.
Николай бе наказан с две години условно и три години изпитателен срок. Освен това се раздели с колата си „Сеат Ибиза“, с която успял да завлича нафта. Автомобилът ще бъде конфискуван. Присъдата може да се обжалва пред Русенския окръжен съд.