Девет от 26-те деца и младежи в дома за деца, лишени от родителска грижа „Св.Димитър Басарбовски“, от петък вечерта вече са настанени в новото си жилище в Пазарджик. В последния учебен ден за първия срок момичетата и момчетата отпътуваха към новия си дом, а в сряда вече ще бъдат на занятия в новите си училища.
Децата от русенския дом са настанени в чисто нова къщичка, построена и обзаведена по проекта „Детство за всички“, обясни директорът на регионалната дирекция „Социално подпомагане“ Кристина Георгиева. Къщичката е същата като трите в Русе, където бяха приети деца с физически и ментални проблеми, с тази разлика, че в пазарджишкото жилище ще живеят здрави деца, обясни Георгиева. Когато през декември станало ясно, че в града в Южна България има свободен ресурс за приемане на здрави деца, обсъдихме всичко до най-малката подробност: от самото преместване и постъпване в училище до вариантите за включване на русенските момичета и момчета в клубове и занимания по интереси, каза социалната директорка.
В началото на януари в Русе пристигнал екип на пазарджишкия Център за настаняване от семеен тип, който се срещнал с бъдещите си питомци. Запознаха се, харесаха се и децата получиха покана да отидат да видят бъдещия си дом, каза Георгиева. В Пазарджик отишли 11 деца от „Басарбовски“. Върнали се въодушевени - чисто новата къщичка с трапезария, кът-дневна за почивка и занимания, спалните с леглата, застлани с цветни чаршафи, определено ги впечатлила. А и самата промяна на монотонния ритъм на тяхното ежедневие ги изпълвала с очаквания и трепети.
И така, 9 от децата вече свикват с новия си дом и новия бит. Две момиченца от 11-те се отказали да заминат, тъй като има възможност да изчакат приключването на строежа и оборудването на друга такава къщичка в Разград, обясни Кристина Георгиева. Те са две приятелки, които предпочитат града по-близо до Русе, а ние се съобразяваме с тяхното желание, обясни тя.
Това е пореден етап от работата, която провеждаме в съответствие с директивата за закриване на социалните домове за деца, каза Георгиева. Сега в дом „Басарбовски“ остават още 17 деца. Двама са ученици в Спортното училище и ще останат в Русе, докато завършат, за тях ще се погрижим да бъдат настанени в общежитие, обясни тя. Дете със здравословни проблеми предстои да бъде изпратено в друг център за настаняване от семеен тип със специализран персонал. Там вече са настанени други две момчета от „Басарбовски“. Остават три деца, за които социалните експерти се надяват да бъдат върнати отново при родителите им. Все пак реинтеграцията е най-добрият вариант, когато е възможен, каза Георгиева, като поясни, че за децата, които са в Пазарджик, и двете, които чакат разградските къщички, такъв вариант не съществува.
Така постепенно дом „Басарбовски“ ще бъде освободен и закрит, но няма конкретна дата за закриването му, уточни шефката на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“. Възможно е това да стане до края на април, като евентуално някое от оставащите деца може да бъде настанено в русенския приют до навършване на пълнолетие. „Басарбовски“ е последната социална детска институция в Русенска област заедно с дома в Брестовица, където в момента живеят 5 деца от дом „Калина“ в Стърмен. За брестовишките питомци е предвидено да бъдат прехвърлени в центъра за настаняване от семеен тип в Бяла, когато бъде окончателно построен. За съдбата на сградата на дома в Русе тепърва предстои да се мисли за какво да бъде използвана. Според Кристина Георгиева е добре домът да бъде превърнат в център за резидентни услуги за хора с деменция, тъй като молбите за настаняване на дементно и психично болни са твърде много.