Летището в Щръклево вече официално е собственост на общината, след като вчера кметът Пламен Стоилов и министърът на транспорта Ивайло Московски подписаха договор за безвъзмездно прехвърляне на 100% от капитала на „Летище Русе“ ЕООД.
След като на заседание на Министерски съвет през декември правителството реши да прехвърли в собственост на Община Русе имотите, съставляващи терена на летището в с. Щръклево, и дяловете си от капитала на летището, Русе стана първият град с общинско летище.
Намеренията на местната администрация са търговското дружество да влезе като звено в някое от общинските предприятия, а до пролетта летището да заработи като летателна площадка и да могат да излитат и кацат малки и среден тип самолети, включително и двумоторни. За да се случи това, трябват инвестиции, ремонт на пистата и на приемната зала.
За последно Летище Русе е използвано през 90-те години, но състоянието на пистата е добро. Идеята е след като се модернизира, да привлече пътнически и товарен трафик, като по този начин Русе се превърне в напълно завършен транспортен център с добра жп инфраструктура, удобни сухопътни връзки, мост над Дунав, пристанище и летище. При възстановяване на дейността му ще бъдат създадени и допълнителни работни места.