Кметът на Бяла Кольо Келерджиев бе напълно оправдан по обвинението за престъпление по служба с цел облага. Това реши Русенският окръжен съд, като сметна, че Келерджиев не е нарушил служебните си задължения, не е превишил дадената му власт и не е излязъл от компетентността на длъжността си. Присъдата със сигурност ще бъде протестирана от прокуратурата пред Апелативния съд във Велико Търново.
Държавното обвинение поиска 3 години условно с 5 години изпитателен срок на Келерджиев, както и забрана да заема кметския пост за срок от 5 години. Според прокуратурата той е извършил престъпление по служба, като е иззел правомощията на общинския съвет с цел да облагодетелства шивашка фирма. Още през 2006 година дружеството изкупило общинския дял от имота край Беленската река, в който се помещавало, но с това съветът го задължил да укрепи прилежащия бряг на дерето. Причината - след наводнението през 2005 година Бяла претърпяла значителни щети, но нямала пари за укрепване на бреговете на реката. Затова било взето решение хората, които искат да се сдобият с имоти край дерето на Беленската река, да бъдат задължавани да изграждат бетонни подпорни стени с цел превенция от бедствия.
Сметките на управителите на шивашката фирма обаче показали, че изграждането на бетонна стена с дължина над 110 метра и височина на места от 4 метра е твърде голяма инвестиция за тях и започнали договорки с кмета как да избегнат това условие. И в крайна сметка според обвинението, без да има право, Келерджиев променил задълженията на дружеството, като се съгласил те да облагородят съседен общински имот, като засадят дръвчета, храсти и сложат пейки. А в бъдещ етап, когато започне цялостна реконструкция на дерето и изграждане на подпорна стена, да осигурят достъп до реката през своя имот, като осигурят ток и вода. Според прокуратурата със своеволията си кметът на Бяла е ощетил общината с 42 901.85 лева - толкова, колкото е шяло да струва изграждането на бетонна стена за имота на фирмата.
Двамата адвокати на Келерджиев бяха категорични, че той е невинен. Единият защитник сравни обвинителната реч на прокурора с клаузи от Ньойския договор, които били дори по-благоприятни от интерпретациите на обвинението.
„Този правен парадокс е плод на безумно решение на общинския съвет, след което какъв полезен ход може да има кметът?!“, пледира защитата, като постави под съмнение законосъобразността, логичността и изпълнимостта на решението на съветниците. Посочено бе, че е в разрез със закона да се продава имот и да се вменява задължение новият собственик да ремонтира край него. „Това е все едно човек да иска да си купи общинско жилище, но да го задължат да санира целия блок“, сравни още защитата.
Освен оправдателната присъда, съдът отхвърли исковете за обезщетение, които представителят на община Бяла заведе за общо 62 901.85 лева.