Обстановката по поречието на реките Бели Лом, Черни Лом, Мали Лом и Баниски Лом, които формират Русенски Лом, е сложна. Това съобщи заместникобластният управител на Русе Явор Янчев, който вчера обходи рисковите села в региона.
Засега ситуацията не е критична и няма опасност за населението или за наводняване на къщи. Има залети обаче много земеделски площи в районите на селата Писанец, Кривня, Божичен и Нисово, обясни Янчев.
Най-тревожна е ситуацията в село Красен, където водата е преляла през дигите, които на места са скъсани от предишните високи води през годината. Залята е една вила, която не се обитава в момента, както и няколко селскостопански постройки и дворове на къщи.
Разпоредили сме на всички кметове да продължават да наблюдават обстановката и да ни информират своевременно, заяви Янчев.
Той посочи, че нивото на река Янтра, заради което вчера бе затворена за движение отсечката между Бяла и Стърмен, се е понижило с около 2,5 метра за денонощие, като пътят вече е проходим.
Директорът на общинската дирекция „Управление при кризи“ в Русе Спасимир Димитров каза, че нивото на Русенски Лом се увеличава, като вълната идва извън територията на нашата област. Към момента има достатъчен запас от диги. Ситуацията се следи непрекъснато, като общината е в готовност да предупреди хората, живеещи в заливната зона, при евентуално рязко покачване на нивото в следващите дни. 
Димитров каза още, че ако няма ударна вълна, високата вода ще премине без да създаде усложнения. В същото време язовир „Баниска“ се изпуска с половин кубик в секунда, като количеството може да се увеличи, тъй като в него се влива много вода.
Според Димитров високите води по Русенски Лом ще продължат в следващите две седмици.