Искрен Веселинов е зам.-председател на ВМРО и областен лидер на партията, депутат от Патриотичния фронт в 43-то Народно събрание. Той е председател на парламентарната комисия за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и член на комисията по транспорт. Бил е председател на Общинския съвет в Русе, дългогодишен общински съветник,  директор на Областно пътно управление.

- Г-н Веселинов, как ви се отрази преходът от работата като общински съветник към предизвикателството да сте народен представител?
- Позицията е друга, по-различна, с много по-широк спектър на действие. Промяната е осезаема. Човек трябва да се подготвя много време и му остава по-малко време за странични занимания. Натовареността в самото Народно събрание като сграда реално е три дена в седмицата, но останалото време също е достатъчно натоварено със срещи с НПО и граждани, писане на законопроекти, така че е една въртележка, от която трудно можеш да се откачиш и в която време за лични интереси не остава. Но да кажем, че продължавам да свиквам.
- Вие сте председател на комисията за наблюдение дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Какви промени се предвиждат в дейността на регулатора и дали те ще доведат до по-добър контрол в полза на хората?
- Промените са много сериозни. Тези, които в момента обсъждаме, предвиждат единствено промяна на изборността на ДКЕВР - създаването на два самостоятелни състава, единият да наблюдава конкретно водоснабдяването, другият конкретно енергетиката.
- И с какво новото положение ще е по-добро от старото?
- Комисията реално няма да се раздели. Имаме състав от двама човека - ВиК специалисти, и един председател, който по презумпция е специалист по енергетика. Представете си хипотезата, в която единият ВиК специалист отсъства, председателят е енергетик и този състав взема решение на база мнението само на единия ВиК специалист, което не е правилно. Затова на първо място искаме да има зам.-председатели, които да ръководят двете направления независимо. Има огромен проблем в работата на ДКЕВР с обработването на жалбите. Има задръстени над 4000 жалби, на които не се отговаря, защото комисията трябва да заседава в пълен състав и да се произнася по всяка жалба. Има проблем с издаването на наказателни постановления. Откакто е застъпил, този състав на комисията не бе издал нито едно наказателно постановление при налични близо 2000 нарушения. В рамките на един месец, след като повдигнахме въпроса на първото ни заседание с ДКЕВР, те издадоха 450 за общо 9 млн. лв. Така че първи ползи от наличието на нашата комисия има. Основното е ДКЕВР да преустрои работата си  и да се отпуши въпросът с жалбите и наказателните постановления. Така ще се въведе по-строг контрол върху ЕРП-тата и другите контролирани от комисията субекти. Ще има административно ниво и неща, които не са доогледани, да не отиват направо в съда, а да могат да бъдат отменяни или променяни в по-справедлив дух.
- Защо е толкова скъп токът?
- Основният проблем е с централите за възобновяеми източници, високите цени на ТЕЦ „Марица“ 1 и 3, т.нар. американски централи, градските ТЕЦ-ове, които формират огромни разходи за НЕК, а те се калкулират в цените ни, което е неправилно. Определно в енергетиката в България има много проблеми, някои дори говорят за мафия. Ние имаме информация, че т.нар. американски централи са предложили да изнасят част от тока си за Турция, където имат клиенти, обаче им е било отказано, защото не можело да им се даде трасе, за да се освободи преносът. Ние тепърва ще проверяваме и ако е вярно, това означава, че евтиният ток се продава в Турция и някой печели от него, а скъпият отказват да го пуснат дотам, за да не пробие тези печалби. Но това ние го плащаме от джоба си.
- Вие първи съобщихте във Фейсбук профила си, че е постигната договореност с регионалния министър Лиляна Павлова за магистрала или скоростен път Русе-Бяла.
- В това отношение всички депутати от Русе, независимо от партийната ни принадлежност, сме единодушни. Имаме уверение на министъра на регионалното развитие, че изпълнението предстои да започне още тази година, за което аз лично ще продължа да следя и съм ангажиран. В областта на пътищата има още няколко трасета, които трябва да влязат в републиканските програми - Русе-Кубрат, който преминава през няколко големи селища на община Русе - Червена вода, Ново село, Тетово или покрай тях. Такъв е и пътят Бяла-Попово, който е съсипан от тежкотоварните автомобили и е огромен проблем за живеещите в района. Борбата за по-добра инфраструктура е една от сериозните задачи на русенските депутати.
- Какви други важни цели, свързани с интересите на Русе, сте си поставили?
- Трябва да има по-справедливо разпределение на публичните инвестиции, тъй като една огромна част от тях продължават да се наливат само в София и в някои части на Южна България. Останалата част на страната на практика обезлюдява и опустява и това е предпоставка за нейното забавено развитие. Дори коментираме с колеги да предложим промени в закона за регионалното развитие, които предвиждат да се въведе един индекс за публични инвестиции по региони и задължение на държавата е да се стреми тези публични инвестиции да бъдат съразмерни и справедливи спрямо населението на съответните региони.
За мен един от основните акценти, за да се съживи Русе, безспорно е икономическото развитие. В това отношение отново държавната грижа е твърде малка и, за съжаление, общинската активност не е на нужното ниво. Вече 10 години минаха, откакто открихме първия в България Индустриален парк, и оттам насетне само си говорим за това, че има нужда от още един. На практика и в този Индустриален парк повечето терени останаха без инвестиции в тях. Имаме една държавна структура -  Агенцията за инвестиции, и вниманието й трябва да бъде насочено и към по-бавно развиващите се райони, защото, пак напук на всяка здрава логика, сме свидетели на изграждане на парк в София, Бургас, в райони, където има достатъчно живец, а регионалната политика трябва да е насочена там, където развитието е забавено - не само Русе, но и в други градове като Силистра, Видин.
- Освен за магистралата Русе-Бяла, имате ли и други срещи и разговори с останалите депутати от региона и с местната власт в името на каузата Русе?
- Имахме вече няколко срещи, сега имаме покана и от областния управител за подобна среща на русенско ниво през февруари. В това отношение е добре, че има единомислие. Областният управител в поканата е поставил и конкретни предложения за дискусия, сред които вариантът за вътрешноградска железница, както и изграждането на екоселище в Образцов чифлик.
- По този повод да ви питам, като бивш директор на Областно пътно управление какво е становището ви по предложението на областния управител Стефко Бурджиев да се премахнат крайпътните дървета?
- Доста дискусионен въпрос. Помня, че тази дискусия започна още по времето на НДСВ, когато ме отстраниха от Пътното по политически причини. Факт е, че модерното озеленяване изключва големи дървета покрай пътищата. Може би трябва да се тръгне по такъв модел. От друга страна, това са дървета, които са расли десетки години и създават физиономия на пътя. Наистина съм разколебан и нямам твърда позиция по този въпрос. Безспорно, ако говорим за нов път, който трябва да се изгради, не трябва да има такава трайна растителност, която е препятствие, но ние говорим за премахване на съществуващите, което ме кара да се колебая. Основната експертиза трябва да бъде на база на възможния риск в единия и другия случай. Ако е много по-голям рискът от смъртен случай след удар в дърво, отколкото ако дървото го няма, може би трябва да се предприеме отстраняване. Не съм запознат в детайли с проблематиката.  
- Реформаторският блок вече обяви, че ще се яви на местните избори с единни кандидатури за общински съветници и за кмет. Във ВМРО вече обсъждате ли вие как ще се явите?
- Рано е да говорим за местните избори, но във всеки случай ние ще търсим разговор с нашите колеги от НФСБ, за да запазим формулата Патриотичен фронт. Смятам, че Русе има нужда от една по-широка коалиция, която да е ясна алтернатива за нашите съграждани, тъй като има едно статукво, което е познато на всички, и една не много голяма група от личности и партии, които се противопоставят на това статукво дълги години наред. Трябва да сме готови да преглъщаме дребните си партийни проблеми и егоизми и да търсим едно голямо обединение от трезво мислещи хора, които да дадат възможност Русе да получи онази промяна, онази физиономия, която заслужава.
- Казвате, че е рано, но все пак сигурно имате виждане каква личност е достойна да бъде издигната за кмет на Русе?
- За мен основното е да е човек, който умее да работи и който милее за града ни и го поставя чисто емоционално и в разумен план на първо място. Всичко друго се постига и с външни експерти, и с внасяне на ноу-хау, но състезанието по това кой кмет ще сложи повече нови плочки на главната улица не е нещото, което да променя трайно живота на русенци. Трябва да се привличат инвеститори и да се откриват нови работни места, което е свързано с достъпната инфраструктура, с логистичния парк, който е записан за изграждане през следващите години на територията на пристанището.
- Трудно ли ще бъде да се изправите на местните избори срещу сегашните си партньори в управлението?
- Ние не управляваме, а подкрепяме определена управленска програма. Местните избори и националните политики са нещо различно. Не бих желал да се изхожда от това как трябва да се избере някой, който е близък до властта. Важни са качествата на човека, има прекрасни и работещи опозиционни кметове, които са били емблеми, когато партиите им са били в опозиция. Има и обратният случай, когато послушанието и верността на партията надделяват. Тогава е ясно, че един такъв кмет не би направил максималното за съгражданите си.
- Обявихте се твърдо за задължително гласуване. Кой ще спечели и кой ще загуби, ако бъде въведено?
- Ще загубят тези, които разчитат срещу 50 лева да си купят 4-годишно удобство в някоя изборна ниша, било местна или централна. Това е основният губещ.
Мога да се обзаложа, че резултатът от задължителното гласуване може да учуди много от традиционните играчи, но със сигурност няма да накара някой, който не би гласувал за тях, да го направи, т.е. вероятно протестните формации биха акумулирали най-много такъв вот от задължени да излязат хора, но не и традиционните партии. В това отношение аз смятам, че задължителното гласуване е полезно, за да се смени кръвта в политиката и да влязат хора, които не са абонирани непрекъснато за властта, каквито сме ние от Патриотичния фронт. Второ - всички схеми за купуване на гласове рязко ще олекнат и ще дезинтересират хората с пари да инвестират в политиката.
- Вие сте председател на Центъра за демографска политика и не мога да не ви питам как виждате решаването на демографския проблем, който все повече се задълбочава и след време може да се окаже, че няма кой да гласува, дори това да е задължително?
- Има огромно количество мерки, които трябва да се предприемат в областта на доходите и заетостта, които са основополагащи. Същевременно има мерки, които не изискват сериозни инвестиции и които са свързани преди всичко с нагласата към децата, към майчинството, начина на живот и които са функция на образование, възпитание и прочие.
Едно от важните неща са методите за стимулиране на раждаемоста. В момента България извършва плащания предимно на хора с ниски доходи за подпомагане на семейството и, както знаем, една голяма част от раждаемостта е в маргиналните групи, основно цигански, които са я превърнали едва ли не в професия. На фона на честите изоставяния на деца, на безотговорното родителство това е изключително неприятен феномен. Тази система трябва да се промени и това беше един от акцентите на Патриотичния фронт, още когато се водеха преговорите за подкрепа на правителството. Ние не можем да произвеждаме деца в риск, просто нямаме право като нация да го правим. Вече имаме първи изявления от страна на ресорния вицепремиер Ивайло Калфин, че в тази посока се обмислят мерки, които ще бъдат законодателни. От друга страна, остава абсолютно без държавна подкрепа огромното мнозинство от българите, които не получават онези смешни 35 лв. на дете заради подоходния критерий. Той е изключително нисък и прави така, че детски да получават или хора с крайно ниски доходи, или без доходи, или такива, които ги укриват. Патриотичният фронт внесе предложение за намаляване на облагаемите доходи на родителите, които не получават детски, така че до първо и второ дете да има по 20 лв. месечен ефект. Идеята е следващата бюджетна година този ефект да стигне до съответните нива.
Много важни са и въпросите със сексуалната просвета, защото ние сме страната с най-младите и безотговорни майки. В това отношение в гетата, които произвеждат този вид асоциализирана раждаемост, трябва да има социална политика, здравни медиатори и те да дават необходимата просвета, за да се избегне този риск. Нагласата към семейството също е функция на образованието. Ние сме продукт на поколението, в което слоганът беше „мама, татко и аз“ и дори на подсъзнателно ниво говорехме за тричленното семейство като някаква норма, нещо правилно. Съвсем различно е във Франция например, където нагласите са за голямо семейство и това влияе на психиката и убеждението, че голямото семейство е ценност и е нормално да го има.
Добавям и политиката за хора с репродуктивни проблеми, трябва да се даде шанс на всеки в тази страна да има дете, въпреки скъпите процедури.
Това са стъпки, които могат и трябва да се направят, за да се тръгне в правилната посока.