В месеца, който в най-новите български традиции преминава под знака на любовта и виното, Русенската опера също дава своя принос в художествените интерпретации на тези две вълнуващи теми.
Любовта в танца ще пресъздаде русенският балет на 4, 19 и 25 февруари. Колоритният спектакъл „Дон Кихот“ с Елена Харалампиева и Стоян Фъртунов в ролите на влюбените Китри и Базил ще бъде показан на 4 февруари. Танцовата партия на Рицаря на печалния образ ще изпълни Йордан Кръстев, а Санчо Панса е Антон Иванов. Романтичният балет „Жизел“ публиката ще види на 19-и, в ролята на Жизел ще танцува Весела Василева, а в ролята на принц Алберт - Даниел Тичков.
На 25 февруари първите солисти на Националния софийски балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев ще гостуват в русенската постановка на „Лебедово езеро“. Русенските ценители със сигурност помнят столичните звезди от миналогодишното им гостуване в главните роли в „Зорба Гъркът“.
На Деня на влюбените 14 меломаните ще празнуват с операта „Орфей и Евридика“ на Глук - последната засега премиера на културния институт с Петя Цонева /Орфей/, Мария Цветкова /Евридика/ и Даниела Караиванова като Амур. На 27 февруари зрителите ще аплодират „Травиата“ на Верди с Теодора Чукурска като Валери и Николай Моцов като Жермон. С друг оперен спектакъл - „Трубадур“, Русенска опера ще гостува на 23 и 24 февруари в Плевен и Велико Търново. 
Силна концертна програма обещава афишът за февруари. На 6-и в зала „Филхармония“ под диригентството на японския маестро Масаюки Хонда ще прозвучи Петата симфония на Малер. Седмица по-късно в същата зала ще бъде заключителният галаконцерт на участниците в диригентските майсторски класове, на които Русенска опера е домакин. На 18 февруари в зала „Филхармония“ ще звучат „Бисери на бароковата музика“, солисти са цигуларката Мария Пенева, флейтистите Виктор Тодоров и Теодора Делева, обоистката Габриела Гешева, а на чембалото - Евгени Желязков. Руска класика ще подберат за концерта във фоайето на операта солистите Момчил Миланов, Даниела Караиванова, Владислава Гарвалова, Елена Баръмова, Андриана Николова и Пламен Бейков. На 28 февруари те ще представят творби на Рахманинов, Чайковски, Шостакович.