Студените зимни месеци безспорно докарват до бурен екстаз любителите на ски спортовете. Повечето от тях броят дните до планираните отдалеч спускания по родните писти. За тях едно е сигурно - нямат нужда от съвети от страна на туроператори или хотелиери. Те имат ясно очертан график и са запознати със зимните усещания. И определено не се ръководят от промоции, нито се подвеждат по рекламни трикове.
Една камара въпросителни обаче предизвикват предложенията за ски почивка у хората, които са по-резервирани към планината през зимата. Не защото не я харесват, а просто защото не я познават особено добре. Може би те са основната група клиенти на сайтовете за колективно пазаруване. Защото там офертите за ваканция включват различни забавления и начини за разпускане и далеч не се ограничават само до екстремните прелитания със ски или сноуборд по заснежените участъци. Особено след коледните и новогодишни празници, по време на които хотелиерите напълниха кесиите, почивките вече се предлагат на съвсем народни цени и са чудесен начин за релаксиране след дългите празненства, кулинарни разгули и недоспивания.
СПА елементът винаги жъне успех
Допреди години ползването на СПА процедури граничеше с невъзможен лукс, до който могат да се доберат сякаш само хора от най-елитната прослойка на обществото. Докато сега ползването на ароматни процедури, парни бани, сауна и релаксиращи стаи все по-често се включва в цената на нощувката. Изключение все още правят масажите, които почти винаги се доплащат и цената им не е от най-поносимите, особено ако в тях се включват всевъзможни процедури с шоколад или мед например. Въпреки това вътрешните басейни с топла минерална вода, сауната и парната баня винаги грабват вниманието на хората, които планират почивка. Още повече, че щом не се плащат допълнително, представляват огромен плюс и дават голямо предимство в избора. Освен атрактивното и модерно СПА, повечето планински курорти предлагат транспорт до лифтовете в планината. 
Трикове, които превръщат обичайното в необикновено
За да се откроят между конкурентите, тъй като повечето хотели и ресторанти от един клас предлагат почти аналогични условия, повечето търговци се опитват да прилагат тактики, които да будят у човек усещането, че ще попадне на невероятно място с изключителна и различна атмосфера. Което често е доста пресилено. Така например едва ли необикновената механа-чеверме се различава от обичайната кръчма, в която почти винаги има пещ или шиш, на който се въртят малки агънца. Въпреки това звучи къде-къде по-нестандартно. Дизайнерското и модерно обзавеждане на стаите също често бива изтъквано като голямо предимство. Но каквото и да се говори, все пак малко /но пък с много звезди/ са хотелите, които действително предлагат ненадминат интериор и запомняща се мебелировка. Най-предприемчивите пък дори превръщат обикновената спалня, тераса и телевизор в забележителен лукс, става ясно от една от обявите в сайт за намаления. В нея се посочва, че хотелът предлага „луксозно студио със спалня, в която да лудувате, плазмен телевизор, пред който да си почивате гушнати, тераса, от която да се наслаждавате на романтичните вечери с чаша вино в ръка“.
Далеч от тълпите с чужденци
Интересът на чужденците в последните години е  привлечен не само от родните черноморски курорти, но те все по-често планират зимната си почивка и в българската планина. Това, както повечето неща, е нож с две остриета. Често близките и далечни съседи са упреквани, че вдигат цените на нощувките и храната, а от друга страна не уважават местните хора и се държат като господари. Особено привлекателни за тях са големите планински курорти. Това обстоятелство е изведено като плюс за хотел в Разлог, където макар да няма ски писта, има друго предимство - далеч е от тълпите с чужденци, както е посочено в офертата за почивка.
Ски училище и сух пакет на пистата
По-рядко, в сравнение с морските курорти, е настаняването в планинските хотели на база ол инклузив /с включени в цената храни и напитки на блок маса през целия ден/. Въпреки това, тези предложения намират своите почитатели, особено ако са решили да не се бъркат с много пари за обикаляне на планински механи и заведения, нито да дежурят на ски пистите. Така например хотел в Пампорово предлага ол инклузив за 46 лева на човек. За тези, които ще прелитат по заснежените стръмни участъци и няма да са в хотела през целия ден, е осигурен сух пакет с обяд. Къща за гости в Добринище пък изкушава кулинарните любители, които решат да пренощуват при тях, с традиционна вечеря от пиринския край. За 2 нощувки през уикенда гостите ще получат и 5 часа ски уроци и ски оборудване по време на престоя си. Цената за това е 97 лева на човек. Две нощувки със закуски и вечери за двама предлага хотел в Пампорово за 168 лева. Една от най-евтините оферти е на хотел в Разлог, където нощувката е едва 24 лева на човек.