Кой е онзи продукт, който хем ти създава реалното чувство за ситост, хем не ти образува излишни притеснения, нито пък угризения на съвестта? Вероятно мнозина си мислят, че такъв продукт не съществува.. Но те всъщност забравят за изварата. А тъкмо тя е онази вълшебна храна, която е незаменима в многобройните ситуации, когато на човек му се налага да свали килограми, като заедно с това цялото му същество отказва да приеме мъчителната страна на този процес.
Изварата /впрочем, в някои райони на Южна България я наричат урда/ е млечен продукт с високо белтъчно съдържание. Получава се главно от вторичните продукти на млекопреработването - обезмаслено мляко, мътеница или суроватка, със или без добавки, като белтъчините в тях се пресичат /коагулират, казано на научен език/, а след това пресеченият продукт се обработва допълнително. Изварата е с мека консистенция, има слабо изразен млечнокисел мирис, като позволява към нея да се добавя както сол, така и захар - и така става основа за приготвяне и на солени, и на сладки изкушения.
Историческите данни свидетелстват, че изварата е един от първите кисело-млечни продукти, известни на човечеството. Още във времената на Древен Рим тя е била сред желаните блюда на трапезата и на заможни патриции, и на сиромаси. В зависимост от степента на богатство, римляните добавяли към изварата мляко, мед или ...вино!
Славяните били особено привързани към този продукт. Смята се, че изварата е била една от основните им храни, като практически ежедневно се е слагала на масата в домовете им. Историците са убедени, че именно изварата е била най-почитаният продукт при славяните. Те я правели от кисело мляко -
гърненце с кисело мляко поставяли за няколко часа в пещ
която не е твърде силно разпалена. След това изваждали гърнето и изливали съдържанието му в платнено конусообразно чувалче, като отцеждали суроватката, а чувалчето с получената извара затискали с камък. За да не се развали /знайно е, че тогава за хладилници никой даже не е и помислял/, слагали отново готовата извара в пещта за няколко часа, пак я затискали с пресата и така още няколко пъти - докато изварата изсъхвала напълно. Тогава подреждали питките в глинени делви, заливали ги отгоре с топено масло и така вече можели да бъдат спокойни, че месеци наред ще си имат извара в мазата. Така продуктът осигурявал и още едно предимство: когато славянинът се отправял на дълъг път, можел да мушне в торбата и една-две питки.
Изварата обаче не е била популярна само на Ботуша и сред славянските държави. В Индия, например, си имат поговорка: „Строши гърненце с извара, за да си щастлив през цялата година!“. Там били убедени, че киселомлечният продукт притежава неимоверна сила и се отразява както на физическата мощ, така и на ума. По традиция там и до днес на празниците по случай рождението на бог Кришна по площадите издигат високи дървени прътове, като на върха им слагат гърнета с извара. И започва състезание: всеки се опитва да уцели с камък или с дълга тояга гърнето и да го събори. За най-добрите в надпреварата има награди -
питки с извара, полети със сладък сос
а по-ценната е убедеността, че на сполучилия да свали гърнето, Кришна ще му донесе щастие. Впрочем, според старинна индийска легенда именно изварата е била любимото ядене на Кришна.
По-важното е, че изварата днес е една от чудесните храни, които са от полза за всички, които ценят здравословното хранене, залагат на нискокалорични и протеинови храни или просто обичат разнообразните млечни продукти. Още повече, че изварата е подходяща и за пълноценна закуска, и за предястия, и за десерти, но освен това дава възможност набързо да се приготвят вкусни и оригинални разядки и ястия при внезапни гости или просто когато на човек не му се занимава с продължително готвене. Изварата се овкусява по различни начини - с шарена сол, червен пипер, самардала или с друга подправка. Тя чудесно заменя сиренето в рецептата за бъркани яйца на тефлонов тиган с пресен лук, примерно. Вариант за закуска или за диетичен обяд е също купичка с няколко лъжици нискомаслено кисело мляко, същото количество извара и шепа сурови бадеми или орехи. А пък десертите с извара са чудесна алтернатива на шоколадите, вафлите и другите сладки, но калорийни изкушения. Нужни са само извара и плод по избор - ягоди, банан, кайсии или праскови и щипка ванилия, може и лъжица мед. Останалото е в блендера, с който всичко се разбива на пухкава еднородна смес.