Да се сложи край на порочната практика банки, енергийни компании и други монополисти да осъждат по бързата процедура граждани и фирми, без хората да са разбрали за това. Това настояване на група народни представители от Патриотичния фронт вече има реално измерение - преди дни група депутати, сред които и русенците Искрен Веселинов и Юлиан Ангелов от ВМРО, внесоха предложение за изменение в Гражданско-процесуалния кодекс, визиращо именно тази промяна.
Поправката в ГПК вече е разпределена в правната комисия в парламента, предстои да бъде разгледана от колегите там, коментира вчера Искрен Веселинов. Години наред банките и монополните структури имат възможност да заведат изпълнителен иск за неиздължени суми по бърза процедура, само на база на своите счетоводни книги, припомни Веселинов. Сега те не са длъжни да доказват дълга и дори да уведомяват длъжника, така че той се озовава в ситуация след като получи иска, тепърва да търси адвокати и да прави възражения, да прилага доказателства в своя полза, като при това непрекъснато да плаща такси, каза народният представител. Тази изключително порочна процедура се практикува масово особено от топлофикационни дружества и мобилни оператори, добави той. Като правило тази процедура удря най-вече по обикновения човечец, а той е и сравнително безпомощен, коментира депутатът, като припомни, че този проблем стои на вниманието на Патриотичния фронт от доста време. Внесената поправка ще накара монополистите първо да докажат в съда вземанията си и чак след това да могат да си извадят изпълнителен лист срещу длъжника.
В момента патриотите работят и по друго предложение - за промяна в Закона за частните съдебни изпълнители. Проучваме детайлно клаузите в него, в това число и тези за начина на обявяване и други сходни положения, обясни русенският депутат. Мислим в перспектива за един изцяло нов Закон за частните съдебни изпълнители, каза той. Трябва да се гарантира на гражданите правото да не бъдат вечни длъжници, все пак да не забравяме, че дълговото робство отдавна е отменено в цивилизованите държави, отсече парламентаристът. Той и колегите му ще настояват рискът, който се поема при дадена сделка, да бъде справедливо разпределен между кредитополучателя и кредитора. За да не се стига дотам, че в един момент човек да се озовава в ситуация, която го обрича или да плаща доживот, при това в пъти повече от това, което е по договор, или пък да търси друга държава, за да живее нормално, каза Веселинов.