28 проекта за изяви в сферата на културата, изкуството и образованието ще подкрепи общинската фондация „Русе - град на свободния дух“, стана ясно завчера. Одобрените от управителния съвет на фондацията печелят финансиране от 162 120 лв.
Най-внушителните суми, които съветът е решил да отпусне, са 17 600 лева за сдружение „Грийн рок фест Русе“ за поредното издание на Грийн рок фестивала и 15 000 лева, които ще получи софийската фондация „Изиарт“. С тези пари столичната фондация, председателствана от Станка Жельо Желева, ще направи събитието „Детски панаир“. То вероятно ще повтори вече организираното по време на фестивала за градска култура „Аз, градът“ шарено детско забавление с дузина шатри, в които хлапетата рисуват, моделират и се забавляват. Това, впрочем, е нещо, с което и местни сили като немалкото ателиета и студии за деца, които работят в Русе, биха се справили нелошо и със сигурност с по-малко пари. Следващата по размер помощ е 13 500 лева, която ще получи „Салса Клуб Амигос“ за салса уикенд в Русе. 
Най-скромната сума - 685 лева - ще подкрепи провеждането на конкурс за живопис, графика и фотография на тема „Туристическото обаяние на Русе и неговите околности“ на Спортно-туристистическото и природо-научно дружество „Академик“. Затова пък проектът „Комикс без граници“ ще получи цели 6760 лева. За честването на 110-ата годишнина на единствения нобелист с български корен Елиас Канети едноименното дружество ще получи подкрепа от 10 000 лева. Международната лятна музикална академия „Алегра“, която събира млади музиканти от различни континенти, ще получи 12 074 лева, а с 8 хиляди ще бъде подпомогнато участието в „Шел еко маратон“ на екип на Русенския университет.
На разбиране се радват и изяви на даровити русенски ученици. Талантливата Тереза Тодорова от Училището по изкуствата ще бъде подпомогната за участието си в концерта American Protege в легендарната зала Карнеги хол в Ню Йорк, изявени ученици от Дойче шуле ще пътуват до Солотурн за среща с тамошни връстници, а млади математици от СОУ „Христо Ботев“ ще получат финансиране за участие в математическо състезание в Румъния.
„ОКей фестивал“ на сдружение „Младежки глас“ получава 5068 лева, 3770 ще отидат при фондация „Бистра и Галина“ за провеждането на традиционната лятна детска академия, сдружение „Вдъхновение“ ще получи 8000 лева за друг рок фестивал, а „Импулс“ - 9000 лева за участие във фестивал в Италия.   
От 9 декември миналата година до 9 януари 2015-а във фондацията са постъпили 84 проекта на обща стойност 1 453 554 лв., като исканата сума за финансиране  възлиза на 960 633 лв., каза преди дни на пресконференция председателят на фондацията Страхил Карапчански.