121 850 лева са предвидени в бюджета на Община Русе за развитието на Русе и околностите като туристическа дестинация, става ясно от документ, който ще бъде обсъден и гласуван на предстоящото извънредно заседание на Общинския съвет. Сумата е с близо 20 хиляди лева по-малка от тази за миналата година по програма „Туризъм“. За 2014 г. са били предвидени 138 785 лева, от които обаче са изхарчени само 95 318.84, като остатъкът от около 40 хиляди се прехвърля към сумите за предвидени разходи през новата календарна година.
Едно от най-важните събития за общината е домакинството на предстоящата през есента годишна среща на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. Очаква се в срещата да участват около 120 представители на туристическия бранш, пред които Русе да покаже с какво разполага - възможностите за настаняване, атракции и допълнителни туристически услуги. От своя страна, Асоциацията поема ангажимента за целогодишно промотиране на община Русе чрез ресорни медии, събития и изложения в страната и чужбина. Разходът за това домакинство ще възлезе на 10 000 лева, предвиждат организаторите. Други 5 хиляди лева се залагат за участия на общината в работни срещи, а за представяне на русенския туристически продукт на форуми и борси се предвиждат 29 500 лева.
За русенския карнавал през юни сумата остава същата, както и през миналата година - 20 000 лева. По 12 хиляди ще бъдат отделени за 11-ото изложение „Уикенд туризъм“ и за 8-ия фестивал на туристическата анимация, 2500 ще струва церемонията по годишните награди „Дунавски лимес“, а фотоконкурсът „Запази духа на Русе“ ще се вмести в 2000 лв., както и първото му издание.
С 2000 лева ще бъдат обновени туристическите табла в града, а рекламните издания - брошури, карти и рекламни чантички, ще са на стойност 8850 лева. Новите издания, които ще бъдат подготвени и отпечатани - по 10 брошури на български и румънски и на български и немски, в общ тираж 20 000 бройки, както и 3000 бройки „Пътеводител по туристически маршрути Русе“ ще струват общо 12 хиляди лева. За пътеводителя средства бяха заложени и в миналогодишния бюджет, но тогава той не бе издаден, така че 10-те хиляди лева са останали и се прехвърлят заедно с другите неизхарчени пари към туристическия бюджет за 2015-а.