Русенската Професионална гимназия по туризъм влиза в прайм тайма на румънския тв ефир, при това благодарение на съдействието на „Утро“. Вчера екип на една от най-гледаните телевизии в северната ни съседка PRO tv пристигна от Букурещ, за да заснеме репортаж в залите на производствения корпус на гимназията. Там директорката Ренета Вълева и пом.-директорът Иванка Христова разказаха и показаха какво се прави в производствения корпус на училището.
Дни преди това от PRO tv се обадиха в редакцията на „Утро“ и помолиха да им помогнем да осъществят връзка с училището, което приготвя храна за други учебни заведения. И така вчера журналистът Александър Дима, който си е извоювал име на топ репортера на Румъния, дойде, за да заснеме новия епизод от своето предаване „Румъния, обичам те“.
Предаването се излъчва всяка неделя в най-гледаното време - час преди вечерните новини, обясни колегата на Дима Даниел Каин, който говори отличен български език. Новото предизвикателство пред Александър Дима е темата за здравословното хранене на учениците. В Румъния от 2002 г. е въведена програмата „Кифла и мляко“ за закуски на децата от първи до осми клас. Румънските журналисти обаче са на мнение, че за 13 години са настъпили доста промени в живота, в това число и по отношение на здравословното и пълноценно хранене. Затова те решили да проверят какъв е опитът на две от съседните държави - България и Унгария. След Русе екипът предстои да направи репортаж и от един унгарски град, а предаването ще бъде излъчено в средата на февруари.
Вчера журналистите от Букурещ видяха как се приготвя обядът за две русенски училища, които гимназията по туризъм снабдява с храна всеки ден. Тъй като названието кавърма кебап се оказа трудно за превод, домакините предложиха на румънските си гости да опитат ястието. След това екипът на PRO tv продължи разговора за училищното хранене с началника на регионалния просветен инспекторат Димитър Райнов.