Подготвяме нова структура на Общината, която през декември ще внесем в Общинския съвет, за да съобразим бюджет 2013 с нея, съобщи кметът Пламен Стоилов. В момента вадим наяве скритата администрация -  някъде над 100 души, които не влизат в основния щат и чиято издръжка се финансира от собствени средства на Общината, а не с държавни средства, обясни кметът Стоилов. Дофинансиране и в бъдеще ще има, но всяка такава бройка трябва да бъде защитена, заяви още градоначалникът. Ненужните ще бъдат съкратени.
Още на ноемврийската сесия обаче ще бъде гласувано преструктурирането на общинското предприятие „Жилфонд“, което ще бъде натоварено с нови функции - под негово управление ще минат общинските земеделски земи, пасищата, мерите и горите. Закриването на Спортния диспансер, за което вече „Утро“ писа, е другата важна точка на заседанието.  
В „Жилфонд“ звено от 5 души ще се занимава със земеделските имоти и горите, обясни зам.-кметът Даниела Шилкова. В момента в Общината за общинските ниви, мери и пасища отговаря само един служител, а това не дава възможност за ефективно управление и контрол върху този вид собственост, коментира зам.-кметът. Амбицията на Общината е да вкараме тези имоти в регистър и да започнем да печелим от тях чрез по-ефективно управление, коментира още Шилкова.
Идеята „Жилфонд“ да поеме новите отговорности се е наложила, след като звеното беше разтоварено от ангажиментите по ремонтите на общинските жилища. Както е известно, тази дейност беше възложена на външна фирма след обществена поръчка.
Кметът Пламен Стоилов обясни, че в „Жилфонд“ има незаети бройки, а икономиите от това се раздавали като допълнителни възнаграждения. Той бе категоричен, че иска да наложи друг модел - по-малка, но по-ефективна администрация с високи заплати, определена на база на резултатите на чиновниците. Това бил начинът да се привлекат можещи хора.
По новата структура, по която все още се работи, се предвиждало Духовият оркестър и КДК да минат към наскоро създаденото предприятие „Русе Арт“. С промените ще стане факт и обединението на Младежкия дом и Центъра за работа с деца. Идеята е дейностите да бъдат запазени, но да работят под едно административно ръководство.