Няма да се строи бежански център в община Ветово, каквито планове съществуваха, съобщи  д-р Руденко Йорданов преди вчерашната среща, посветена на надигналата се през последните две години бежанска вълна към България. Трябва обаче да се направи специален арест с добри санитарно-хигиенни условия, където заловените нелегални имигранти да изчакват до разглеждането на делата срещу тях, посочи председателят на областния съвет на БЧК.
Работната среща бе организирана от областния управител Стефко Бурджиев, който бе поканил представители на БЧК, на Върховния комисариат на ООН за бежанците и на всички институции, работещи с лица, които търсят международна закрила и с нелегални имигранти.
Над 700 чужденци са хванати миналата година на Дунав мост при опит да излязат тайно от страната. Най-много са задържаните бежанци от Сирия, следвани от граждани на Афганистан, Иран, Ирак и Ливан.
Новата година също започва с наплив на нелегални - въпреки студеното време, в което трафикът по традиция затихва, вече са заловени двайсетина души, основно от Афганистан. Забелязва се, че напоследък каналджиите сменят тактиката. Обичайното срязване на въжетата, които държат плътно затворени покривалата на каросериите на камионите, вече е заменено от срязване на покривалата отгоре и спускането на нелегалните вътре, след което се опитват да маскират прореза с предварително подготвено тиксо. Този метод обаче също е обречен, защото на границата автомобилите се оглеждат и отгоре със специални огледала.
3672 бежанци са настанени в българските центрове до 23 януари, което е 61% от капацитета им, съобщи на срещата Татяна Кулинова - старши юристконсулт в Държавната агенция по бежанците. Бежанската вълна нараства от лятото на 2013 година, когато в страната вместо обичайните дотогава 1000 души годишно са влезли 7144 сирийци и афганистанци. През 2014-а броят им вече е 11 081.
След като бъдат заловени, бежанците попълват молба за убежище. Докато са тук, държавата им плаща здравни осигуровки, имат право на безплатна психологическа помощ и медицински преглед, както и настаняване в центровете на пълна издръжка. Веднъж получил статут на постоянно пребиваващ, всеки чужденец може да доведе семейството си в България.