Празничен концерт ще поднесат на русенската публика оперни певци, които са възпитаници на Националното училище по изкуствата. На 3 февруари в зала „Филхармония“ от 19 ч започва концертът „Гласове от сцената“, който е част от мащабната програма, посветена на 55-годишнината на училището. Талантливите млади оперни певици Анелия Видинова, Мария-Луиза Тошева, Пламена Ангелова и Венера Котларова заедно с утвърдения и обичан баритон Венцеслав Анастасов ще представят богата програма от арии и дуети от опери на Моцарт, Белини, Доницети, Верди, Делиб, Джордано, Чилеа, Бърнстейн и други композитори.
Четирите певици са възпитанички на преподавателката Катрин Емилова. Анелия Видинова завършва училището през 1992 г., следва в Националния институт по музика в Букурещ. От 2001 г. работи към Филхармония „Джордже Енеску“ в Букурещ, а 2008-а е солист на частния хор Nihil Sine Deo. Венера Котларова и Пламена Ангелова са от випуск 2007 на НУИ. Венера завършва Музикалната академия „Проф.Панчо Владигеров“ и магистратура в Модена при Райна Кабаиванска. Пламена е бакалавър на Националния музикален университет в Букурещ, където в момента следва магистратура, русенската публика я познава от операта „Процесът Мерилин Монро“. Мария-Луиза Тошева е родена през 1991 г. в Берн, Швейцария, и едва 4-годишна стъпва на оперна сцена. Между 2011 и 2013 г. е ученичка в НУИ, а сега следва във Висшето училище по изкуствата в Берн.
Русенската публика винаги много се радва, когато Венцеслав Анастасов успява да вмести в натоварената си програма с международни ангажименти и участие в постановка в родния си град. Прекрасният му баритон е познат на ценителите в Холандия, Швейцария, Белгия, Англия, Франция, Испания, Италия, Гърция, работил е с диригенти като Лорин Маазел и Зубин Мета.
Диригентът на оркестъра в концерта на 3 февруари Свилен Димитров също е възпитаник на НУИ, където завършва като цигулар. В Музикалната академия се дипломира с хорово и симфонично дирижиране и днес русенци го познават именно като хоров диригент.
„Гласове от сцената“ е само един от концертите, в които русенци ще могат да чуят изявени възпитаници на Училището по изкуствата, чийто талант жъне аплодисменти по целия свят. Откриването на фестивала „Мартенски музикални дни“ тази година отново е поверено на оркестър, който изцяло е съставен от такива таланти, които специално за повода ще се върнат в Русе. Те ще направят подарък на русенската публика и на своето училище, като свирят абсолютно безвъзмездно. Под диригентството на Емил Табаков на сцената ще излязат концертмайсторът на оркестъра на Френското радио Светлин Русев, очакваме потвърждение от наши възпитаници, които ще дойдат от Индия, Германия, Египет, Италия, Испания, Бразилия, Кувейт и къде ли още не, каза директорката на НУИ Мария Дуканова.
Преди Мартенските още на 5 февруари ще привлече вниманието концерт и уъркшоп на духово трио от Бразилия, което пристига в Русе заради юбилея на НУИ благодарение на обоиста Божин Недялков. Сред приятните изненади, които предстоят по-късно, е гостуването на прочутата пианистка Павлина Доковска, също учила в русенското училище, която се очаква през юни да дойде от САЩ и да подари майсторски клас на млади таланти. През юли пък предстои второто издание на музикалната академия „Алегра“, която се организира от контрабасиста Петър Найденов - русенеца, който от години живее и свири в Цюрих.