Трима души засега са привлечени като обвиняеми по делото „Крис груп“, съобщи след запитване от „Утро“ говорителят на Русенската районна прокуратура Радослав Батанов. Те са обвинени в документни престъпления, тъй като в ролята си на длъжностни лица са съставили документи с неверни обстоятелства или изявления. От прокуратурата отказаха каквато и да е конкретна информация за разследваните престъпления и дали става въпрос за документи, свързани с обществени поръчки.
„Крис груп“ ЕООД е дружеството, което от няколко години се набива на очи като една от фирмите, които често печелят обществени поръчки на територията на общината. И най-вече поръчки, които се реализират по проекти с европейско финансиране.  
Офис на фирмата бе обискиран от ДАНС в края на май 2014 година, след около едномесечно следене от страна на прокуратурата.
Кои са обаче тримата души, дали са мъже или жени и какви са поне инициалите им, от прокуратурата отказаха да съобщят. Ясно е, че и тримата засега са без взети мерки за неотклонение.
Разследването продължава. Предстои да бъдат привлечени като обвиняеми още лица, заяви Батанов.
Справка в Търговския регистър показа, че фирмата вече се води заличен търговец. За нейн правоприемник е посочена софийската „Ес джей строй“ АД със съвет на директорите Иван Павлов, който бе едноличен собственик на капитала на „Крис груп“, Севда Павлова и Веселин Кръстев. За дата на преобразуване на „Крис груп“ и заличаването му е отбелязана 20 октомври 2014 година.
Както „Утро“ писа, от офиса на фирмата по време на акцията на ДАНС бяха прибрани компютри и документи, след което тайните ченгета се прехвърлили в Общината, откъдето иззели документацията по проведените процедури за избор на изпълнител на обществените поръчки. По предварителни данни за последните пет години, откакто „Крис Груп“ ЕООД е регистрирано, дружеството печели почти всички обществени поръчки в Русе самостоятелно или в консорциум с по-малки фирми. По груби сметки те са общо за над 15 милиона лева. Фирмата е част от обединение „Русе инфра“ заедно с „Пътинженеринг“ и „Инжконсулт проект“, което работи по мащабния ремонт на бул.“Тутракан“ за около 9 милиона лева. „Крис груп“ е и една от фирмите в консорциум „Дунав“, които заедно с „ВТ инженеринг“ ООД и БСА ООД бяха определени за изпълнители на обществената поръчка „Изграждане на речно-информационен център „Булрис“.