Желанието и на митрополията, и на негово светейшество патриарх Неофит е колкото може по-бързо храмът „Всех Святих“ да бъде окончателно завършен и осветен, каза вчера на пресконференция Русенският митрополит Наум. Според него именно патриархът ще възглави първото богослужение за освещаването на емблематичната за Русе черква. Дядо Наум посочи, че още преди да приеме митрополитската катедра, е чел много за историята на „Всех Святих“ и за благородната инициатива събореният преди десетилетия храм да бъде изграден наново. Затова и първите му срещи и разговори като митрополит са били с кмета Пламен Стоилов и представителите на сдружението, подело инициативата и направило много за възраждането на църквата. Впечатлен от благочестивия замисъл и всеотдайността на институции, фирми и обикновени граждани при градежа, владиката Наум бил изненадан от факта, че сградата на храма все още не е предоставена във владение на Русенската митрополия.
Според протокола от заседание на сдружението „Всех Святих“ от 20 септември 2013 г. са взети няколко важни решения, припомни владиката. Едно от тях е гласуване на решение за безвъзмездно прехвърляне на храма на Русенска митрополия, други две се отнасят до разпускане на сдружението и неговата ликвидация. Всичко това е гласувано единодушно, като срокът за ликвидация е 14 дни.
Прехвърлянето не е направено до ден днешен, каза митрополит Наум. И припомни, че именно след това могат да бъдат отворени партиди за ел. енергия и ВиК и съответно да се включат тези инсталации. А и самото освещаване може да стане единствено и само след като собствеността е изцяло на митрополията, подчерта той. За последно митрополитът разговарял с членове на сдружението неотдавна, когато се обсъждало поставянето на вратата в храма. Тогава дядо Наум за пореден път получил уверения, че храмът ще бъде предаден в най-скоро време. Оттогава минали 4-5 месеца. Йотов /Божидар Йотов - екскмет и председател на сдружение „Всех Святих“ - б.а./ на два пъти обещава да прехвърли сградата, каза архиереят и добави: „Храмът става храм едва след освещаването и извършването на тайнства в него. Сега стои една сграда, която може да е паметник на нещо си, всички го наричаме храм, но той не е храм“.
Забавянето е вече почти година, каза кметът Пламен Стоилов, който също взе участие в пресконференцията. Сдружението „Всех Святих“ свърши толкова много работа, която заслужава не просто благодарности, а искрено възхищение и поклон, сега остава да се извървят още една-две крачки, за да получи това достойно дело своя почетен завършек, и е непонятно защо и по каква причина нещата се бавят, каза Стоилов. Той увери, че ако е необходимо, от Общината са готови на още една среща със сдружението, за да се изясни какво бави изготвянето на документацията. Ако трябва да сравня по значимост храма, важността му за Русе е същата като на Спортната зала, добави кметът. И както сме на финала за Спортната зала, така е и с доизграждането на „Всех Святих“, надявам се, че протоколът ще бъде изготвен и тогава Общината също ще изпълни поетите ангажименти - за поставяне на видеонаблюдение, както и другите поети обещания, свързани с вертикалната планировка, увери Стоилов.
Протоколът е само една формалност, той просто трябва да се подпише от сдружението и от митрополията, обясни за „Утро“ Божидар Йотов. Според него обаче сградата на храма и теренът под нея са собственост на Общината, така че именно Общината трябвало да прехвърли собствеността на митрополията. А ние просто искахме да довършим и входната врата, която е поръчана, и тогава заедно с протокола да връчим и ключа на владиката, добави Йотов. Колкото до протокола, до седмица той ще бъде подписан, увери той.
Общината е тази, която във всеки момент може да се разпорежда с обекта като негов собственик, коментира и арх.Симеон Рангелов, който е в състава на упълномощените от сдружението да изготвят протокола. Единственото, което ние трябва да направим, е да подредим цялата документация по обекта и да я предадем на Общината с протокол и опис, каза Рангелов. Според него тази документация е твърде обемна и нейното подреждане иска време, а до миналото лято е имало още довършителни работи. Самият той е запознат с детайли в дейността на сдружението отскоро, но поясни, че доколкото му е известно, сдружението е прекратило своето съществуване.
В момента сдружението е собственик, то има гласувано от Общинския съвет отстъпено право на строеж, когато е заявило желанието си да строи храма, така че не бива да прехвърля топката в полето на Общината, резюмира кратко кметът Пламен Стоилов снощи. И отново повтори, че не е красиво и достойно да се вгорчава трепетното очакване на русенци на този храм, събарянето на който преди десетилетия е една болезнена рана в историята на града. Надявам се на бърза реакция от страна на сдружението, което години наред показваше, че стои на страната на една достойна кауза, каза Стоилов.