Фигура на момче, свирещо на цигулка, ще бъде поставена в единия край на сухия фонтан на площад „Балкан“. Пластичната композиция от бронз и стъкло е дело на русенските автори Нина Иванова и Лъчезар Дочев. Това е поредна съвместна работа на Иванова и Дочев, като тя работи бронза, а той - стъклото. Вчера се проведе разширено заседание на комисията по градски дизайн и реклама към главния архитект на Русе, като в дневния ред беше предвидено да бъде обсъдена скулптурата на малкия музикант и разполагането на паметника на Елиас Канети, изработен от столичния скулптор Георги Чапкънов.
Обсъждане се оказа силна дума за срещата, тъй като още в началото стана ясно, че членовете на комисията всъщност имат право само да споделят мнения и да отправят препоръки, но не и да вземат отношение по художествените качества и на двата скулптурни микропроекта. За цигуларя бе припомнено, че всъщност авторът на проекта /русенският архитект Павел Дочев/ сам възлага творческата задача и тя не подлежи на коментар или корекции.
По подобен начин стои въпросът и с паметника, направен от Чапкънов - той пък е изработен с решение, гласувано единодушно от Общинския съвет преди няколко години. Паметникът на Канети ще бъде поставен на площада с неговото име върху гранитен блок, зад него ще има зелени храсти, а отпред - зеленина без цъфтящи цветя, такова е настояването на проф.Чапкънов, съобщи арх.Дочев. Отпред ще има три пейки за майки с детски колички, добави той.
И в двата случая авторите носят отговорност за своите творби, така че ние тук можем да се занимаваме само с детайлите, констатира художникът Николай Бузов. Затова седмината русенски живописци, скулптори, стенописци и останалите членове на комисията се съсредоточиха върху това колко висок да бъде постаментът, върху който ще стъпи малкият музикант - дали 45 или 15 сантиметра, и как точно ще го обливат струите на сухия фонтан. След като на авторите е гласувано това доверие, значи те трябва да си решат сами, каза Ясен Янков. На въпросите на Златка Стойкова как ще се съчетае стъклото с бронза във фигурата и дали няма да му се отразят студът и жегата в русенския климат, Лъчезар Дочев обясни, че фугите ще бъдат запълнени със специален силикон. Стъклото, от което ще бъдат изработени главата, част от торса и част от цигулката, ще бъде прозрачно, само по главата ще остане полепнал пясък, който ще дава илюзията за коса.
Ние употребяваме творческа енергия сега и ако нашите препоръки не се вземат под внимание, тогава какво правим, възкликна председателят на дружеството на художниците Валентин Георгиев. Работата на тази комисия е това - да разглежда елементи на градския дизайн по теми, тя е съвещателен орган, а не художествен съвет, както някога, нали така решихме на предишната среща - да ви запознаваме с това, което се прави, обясни главният архитект Бучуковска. Е, значи ние сме най-запознатата комисия, сви рамене Пасев.