Протестно шествие проведоха в късния следобед вчера измамените купувачи на жилища в бл.“Теодора“. Хората, които, без да знаят, са си купили апартаменти с ипотеки, в които сега трябва да влезе частен съдебен изпълнител, негодуваха, че законите са писани за юристи, а не за обикновени хора и позволяват да се вършат измами. Те недоумяваха и каква е нуждата от нотариуси, които не предупреждават хората какво си купуват.
С плакати, които призовават да се спрат правата на банките и с въпроси защо съдът мълчи и защо за милиони няма закони, 20-тина души тръгнаха от сградата на Община Русе, след което минаха покрай кантората на нотариус Албена Александрова. Пред нея те са изповядвали сделките за имотите си, а преди няколко дена нахлуха в кантората й с обвинения, че е знаела, че им продава апартаменти с ипотеки и не ги е предупредила. След скандирания, че си искат правата, групата ужилени мина покрай Паметника на свободата, сградата на Съдебната палата и стигна до ОББ. Пред банката те заявиха, че нямат задължения към нея.
Измамените обясниха, че подготвят писмо до президента Росен Плевнелиев, главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на правосъдието Христо Иванов, омбудсмана Константин Пенчев и различни институции, в което ще обяснят ситуацията, в която се намират. Ще искат да се направи финансова ревизия на строителния предприемач Явор Блъсков, който им е продал жилищата с ипотеки, за да се разбере дали с техните пари вместо да си погасява кредитите не живее охолно и не строи други кооперации в София.
Те заявиха и че усещат полицейски натиск, защото са викани да дават обяснения в полицията, след като нотариус Александрова е пуснала жалба срещу тях и грубото им отношение в кантората й.
„Проблемът е, че рано или късно частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов ще влезе да описва апартаментите ни. Чакаме какъв вариант на споразумение ще ни предложат от банката, след като описът бе спрян за две седмици, но едва ли ще е консенсусно решение“, обясниха още измамените хора.