До понеделник ще приключи свалянето на контактната тролейбусна мрежа на първия участък по бул. „Липник“, а до 16 август ще бъде обновена цялата градска мрежа. Това стана ясно на пресконференция вчера по повод  стартиралата в началото на седмицата рехабилитация на тролейбусната инфраструктура - стълбове и контактна мрежа. Обновяването е част от най-големия инфраструктурен проект за интегриран градски транспорт. Стойността на компонентата е 3 239 138 лв., а изпълнител е консорциум ЕЛ-КМ, който включва фирмите „ЕЛ“ ЕООД Русе и „Контактна мрежа“ ЕООД София.
Ремонтните дейности по „Липник“ предизвикаха негодуванието на шофьорите, тъй като не бяха оповестени предварително. В тази връзка зам.-кметът Димитър Наков коментира, че първият участък е бил пробен и затова е избран възможно най-лекият, но увери, че при следващите етапи ще има задължително оповестяване на интернет страниците на общината и на фирма „ЕГГЕД“ кой участък ще се ремонтира.
Изпълнителите ще работят в тясна връзка с „ЕГГЕД“, подчерта Наков и допълни, че взаимодействието на двете фирми е много важно, защото ще има затруднения при преминаването покрай ремонтираните участъци. Пробният отсек по „Липник“ е избран именно защото няма да затрудни много движението, а същевременно заедно с други по-леки участъци ще даде решение за по-трудните етапи като бул. „Трети март“ и „Христо Ботев“, където има големи наклони и ще се изисква ново решение за организация на транспорта, коментира зам.-кметът. 
Промяна в маршрута на линия 2 е изненадала пътниците, като голяма част от тях тази сутрин са разбрали за това от кондукторката. По този повод шефът на „ЕГГЕД“ Николай Къдрев заяви, че промяната е обявена на табели в тролеите. Той коментира, че само този е възможният обходен маршрут, който ще се използва временно. Къдрев обяви, че фирмата ще използва всичките си ресурси, за да обезпечи линиите, които минават през ремонтираните участъци.
Когато започнем работа по реконструкцията на Кръговото, ще се налага дори затваряне за лични автомобили, предупреди Наков. При строителство винаги се получават неудобства, но крайният ефект е в пъти по-добър, отколкото е сегашното положение, посочи още той.
Рехабилитацията на тролейбусната мрежа включва пребоядисване на всички стълбове, които са над 2000, укрепване на фундаменти, подмяна на два компроментирани стълба и на част от елементите от контактната мрежа, които имат влияние върху скоростта на движение на тролеите, подмяна на контактния проводник, където е необходимо. Предвижда се и подмяна на всички съоръжения и елементи на тролейбусната инфраструктура на Кръговото, както и монтиране на автоматични стрелки, като Наков подчерта, че това ще върви паралелно с разширяването на кръстовището.
Засега свалената мрежа, която е предимно от мед, е прибрана на склад на отговорно пазене, каза още Наков и допълни, че в договора не е упоменато какво трябва да се предприеме със старите материали и детайлите, които се премахват. Те са амортизирани и не могат да се използват по никакъв начин.
По отношение на останалите компоненти от проекта за интегрирания градски транспорт зам.-кметът съобщи, че вече са доставени валидаторите за електронната система за таксуване на пътниците, които ще бъдат монтирани в превозните средства на тримата превозвачи, както и оборудването за управление на трафика. Надяваме се юни да бъде направена тестовата система и по наша информация най-модерните валидатори в България ще бъдат в Русе, така че използването им ще бъде изключително лесно, каза още Наков.