На първо място Пламен е тежък психопат, социопат, който лесно вдига ръка и е с много нисък праг на раздразнителност. Това посочи доц.Петър Маринов, който е един от тримата експерти от варненската МБАЛ „Св.Марина“, изготвили комплексната съдебно-психиатрична и психологична експертиза на 38-годишния Пламен Петров. Той е подсъдим за убийството на 7-годишната си дъщеря си Пламена, за която се разбра, че е единствената му биологична дъщеря, въпреки че е припознал и второ момиче от предишния си брак.
Това стана ясно вчера, когато делото започна с 10-часово съдебно заседание. Заедно с Пламен на подсъдимата скамейка е и втората му съпруга 33-годишната Емилия Георгиева-Петрова заради това, че е стояла безучастно и не е направила нищо, за да предотврати фаталния побой върху първокласничката на Великден миналата година. А до него се стигнало след забележка на Пламен, че не харесал как чете детето. От това последвали няколко наказания, а накрая и безмилостен бой с дръжка на метла, точилка, шамари и ритници, докато момичето отчаяно молело баща си да спре. Той обаче спрял, когато Пламена престанала да плаче и вика, тъй като сърцето й се пръснало след удар в гърдите. Днес се очаква процесът да продължи и най-вероятно да приключи с присъди на първа инстанция.
Според медицинските специалисти, въпреки че Пламен и Емилия са познайници на Центъра за психично здраве в Русе, на 20 април 2014 година те са били вменяеми, разбирали са какво вършат и са можели да ръководят действията си. Това не бе прието от техните защитници, които посочиха, че експертите ги „изкарали като майски рози“. А адвокатът на Пламен подсказа, че ще иска повторна психиатрична експертиза.
Делото се гледа при един от вариантите на съкратеното съдебно следствие, при който подсъдимите не признават посочените факти в обвинителния акт. За сметка на това обаче не се разпитват всички свидетели.
От показанията на единствения очевидец и присъствал на фаталния побой, приятел на Пламен, Любомир Вълчев стана ясно, че бащата често е посягал на двете си дъщери, но само с леки шамари като възпитателно средство. Пламен не приемал съвети дори от него и му казвал „да не се меси в неговите родителски работи“.
Новата му съпруга Емилия също посочи, че мъжът не допускал да му с месят и първият път, когато тя се помъчила да предотврати скандал между баща и дъщеря, отнесла юмруци.
Разпитана бе и бившата съпруга и майка на Пламена - Деница Стефанова, която поиска доживотен затвор за убиеца на детето си и също заяви, че виковете, скандалите и боят са били чести в дома им. Заради този тормоз двамата се развели. Тя призна и че втората им дъщеря - 4-годишната Десислава, всъщност не е биологично дете на Пламен и затова той натяквал, че „Пламена е негова дъщеря, а Десислава - нейна“.
Пламен не пожела да дава обяснения, а по време на разследването заявил, че е искал само да уплаши Пламена, а не да я убива от бой.