Двете сестри на убития бизнесмен Явор Николов застанаха като частни обвинители по делото за смъртта на брат си, което вчера стартира в Окръжния съд. Обвинени в изключително мъчителното и зверско убийство са 36-годишният русенец Николай Ламбаджиев и 44-годишният таксиметров шофьор от София Пламен Миланов. Според прокуратурата, 35-годишният търговец на антики и сребро е удрян яростно поне 25 пъти с чук в лицето и главата, след което е завързан със свински опашки, а малко по-късно трупът му е бил изгорен. В резултат на това двата крака на Ламбаджиев били обгорели.
Обвинението твърди, че двамата са примамили бизнесмена със солидно количество бижута, за които нямали документи. Николов изявил желание да ги купи, а огледът на скъпоценностите бил планиран да стане на 25 юни 2012 година на Текето. Всъщност бижута не е имало, а користната цел на Ламбаджиев и Миланов била да убият търговеца и да му отмъкнат парите. След първия тежък удар, който Николов поел и разбрал накъде отиват нещата, той предложил на нападателите си 20 000 лева и дал ключовете на маздата си. Това обаче не променило намеренията им. Няколко дена след жестокото убийство Ламбаджиев се добрал до златни накити и скъпоценности на жертвата, но не споделил плячката със своя съучастник. Това предизвикало яростта на Миланов, който усилено търсил Ламбаджиев и дори му пращал смс-и с текст „Алчността погубва. Новините ще бъдат интересни“ и „Последен шанс ти давам, иначе гориш“. Въпреки това Ламбаджиев отпрашил за Англия и унищожил телефона си.
Една от сестрите на убития, 46-годишната Дария Иванова, заведе и граждански иск срещу Миланов и Ламбаджиев за сумата от 100 000 лева. Обезщетението, за което почернената жена претендира, е заради причинения шок от смъртта на брат й, за когото се е грижила като свое дете. Другата му сестра Светослава Николова застана само като частен обвинител и не претендира за изплащане на обезщетение, тъй като не е била в близки отношения с брат си.
Шест часа продължиха разпитите на свидетелите по делото. Бяха чути показанията на няколко служители в магазините на Явор Николов, както и работници, които убитият е наемал за строителни дейности в своите имоти. Един от тях дори заяви, че Николов и Ламбаджиев са били съученици, което попада само в кръга на предположенията. Факт е обаче, че убитият и обвиненият за смъртта му са се познавали от години. Бизнесменът е давал пари на Ламбаджиев, които той заработвал по обектите на Николов. Ламбаджиев често бил наричан от него с прякора Хакера, тъй като бил в час с компютрите. Вчера стана ясно, че убитият е носил разпознаваем пръстен, уникална изработка с череп, кости и фашистки символи, който бил намерен на местопрестъплението.
Оказа се, че никой от близките и колегите на Николов не е предполагал, че изключеният му в продължение на дни телефон е повод за злощастен инцидент. Търговецът често изчезвал за няколко дни и прекъсвал контакти с обкръжението си. Сигнал за неговото изчезване подал продавач в магазина му. Дори близката сестра на бизнесмена Дария Иванова, която работела като медицинска сестра в Либия, не се усъмнила в най-страшното, тъй като на няколко пъти брат й е бил вкарван в турския арест. Бизнесменът често пътувал до Турция, откъдето купувал благородни метали и бижута.
В съдебната зала вчера присъстваха майката на Ламбаджиев Светла, баща му Радомир и сестра му Надежда, които бяха заличени от списъка със свидетели заради родствените връзки с подсъдимия.
Пламен Миланов бе задържан на 14 юли. Той има зад гърба си условна присъда. Николай Ламбаджиев, който е с чисто съдебно минало, е в ареста четири дена след това. Вчера Миланов заяви, че ще даде показания след като това направи съучастника му. Ламбаджиев, който активно се включи в разпита на свидетелите редом с адвоката си, бе категоричен, че иска да бъде разпитан последен. Известно е, че двамата подсъдими са в сериозни пререкания.
Вчера съдът отложи делото за 5 февруари, когато трябва да се чуят показанията на още шестима свидетели, повечето от тях от София, както и експертизата на трупа и комплексната психиатрична експертиза. Може би тогава своите версии за инцидента ще дадат и двамата подсъдими.