Безизходица накара Фатме и Илихан Ахмедови - семейство с две деца, да излезе на протест пред Община Русе срещу ипотечните заеми в швейцарски франкове. През 2007 двамата теглили заем от банка, където ги убедили, че най-изгодно е парите да се отпуснат в швейцарска валута. С неотдавнашния отказ на Швейцарската национална банка обаче да регулира курса на франка и последвалото му рязко поскъпване месечната им вноска скочила от 280 на 600 лева.
„При тегленето курсът бе 1,15 лева, а сега в момента е 1,60 лева. Настоявахме за превалутирането на заема, но ни отказаха. Сега имахме отново разговори, банката все пак предлага да го обърнат, но при курс 2 лева“, обясниха Ахмедови.
Подобна е историята и на Кремена Георгиева, която е взела заема при месечна вноска от 500 лева, а сега трябва да плати 1200 лева на месец.
„Заплатите са същите, кредитът става двойно повече и това жилище вече ми излиза на 180 000 лв., което е абсурд“, казва Илихан Ахмедов.
Потърпевшите настояват да се вземе някакво средно решение, защото в противен случай няма да могат да си плащат кредитите, а от това няма никой да спечели.
Подобни протести имаше и в друге градове в страната. Най-бързо в ситуацията реагира Пощенска банка, която вчера обяви, че поема за своя сметка огромна част от оскъпяването, породено от рязкото поскъпване на швейцарския франк в средата на януари.
„С предложените от нас условия хората ще бъдат компенсирани и реално вноските на кредитополучателите ще се запазят такива, каквито са били до датата, на която швейцарската валута рязко промени курса си на международните пазари. Допълнително поемаме изцяло за своя сметка: разходите за учредяване на нова ипотека, която се изисква във случай на превалутиране; нотариалните такси за учредяване на новата ипотека в български лева; разходите за изготвяне на пазарна оценка на имота, ако е необходима такава. При превалутиране премахваме също и всички такси за управление на кредита, които са били дължими до момента, което също е голямо облекчение за нашите клиенти с експозиции в швейцарски франкове“. Това се казва в изявление на банката, която кани заинтересованите в офисите си.