893,87 лева (457 евро) е средната цена на квадратен метър жилищна площ в град Русе в края на 2014 г., показват данните на националната статистика, обявени вчера. Регистрираното повишение за миналата година е 1,56% или двойно по-високо от средното за страната поскъпване с 0,7 на сто. Данните се отнасят само за апартаменти в областните градове, като е изключено новото строителство.
Цените на жилищата в Русе запазват тенденцията си към покачване, започнала преди три години. Това повишение обаче е много бавно. През 2014 г. средната цена на квадратен метър се е покачила с 13,70 лева. Общо за трите последни години поскъпването на жилищата е с 6,4% или с 53,50 лева на квадратен метър. Дъното бе отчетено в края на 2011 г. - 840,33 лева/кв.м.
По-важното е, че темпът на поскъпване на жилищата вече сериозно изпреварва темпа на инфлация. За същия тригодишен период потребителските цени са се покачили с едва 1,7% или близо 4 пъти по-малко. Така че закупилите жилища в последните три години са на малък плюс.
От друга страна цените на апартаментите в Русе са все още наполовина на космическите нива, които бяха достигнали през лятото на 2008 г. И ако тези техни темпове на поскъпване и инфлация се запазят, ще са необходими още 40 години, за да се върнат цените, на които се купуваха жилищата преди кризата.