Все още не е ясно кой си е позволил да третира с химикали бронзовите скулптури на момичета на фонтана на площад „Батенберг“, в резултат на което те станаха „златни“.
Това стана ясно от изказване на Пламен Стоилов пред общинските съветници в отговор на въпрос на синия съветник арх.Венцислав Илиев.
В проекта не се е предвиждало почистване на скулптурите с киселина и че няма разписана проектна технология, нито писмени указания, дадени от автора в заповедната книга на обекта, обясни кметът. Не се е предвиждала и промяна в цвета на скулптурите, поради което не е изисквано професионално становище от архитекти и скулптори.   
Стоилов припомни, че вече е проведена среща с художници и специалисти, на която е взето решение как излъсканите фигури ще бъдат възстановени в оригиналния им вид.
В тази професия няма анонимност, заяви арх. Илиев и допълни, че както са известни имената на авторите на фигурите и сградите в пространството, така трябва и да се посочи кой е предприел тези действия.
Той повдигна темата и за разрушената венецианска мозайка във фонтана. Архитектът попита дали начинът на облицовка, който замества оригиналният, е минал за одобрение през Института по паметници на културата. След реконструкцията на фонтана облицовката е изпълнена от малки сини керамични плочки. Ще се търси предписание как да се възстанови и венецианската мозайка във фонтана на площад „Батенберг“, каза Наков и допълни, че тя е отстранена поради обрушеност, а облицовката от сините плочки се поставя във всички фонтани за по-голяма устойчивост.