7516 пациентки са преминали през АГ-комплекса през миналата година, сочи статистиката. В Родилно отделение са приети 2501 жени, в Патологична бременност са лежали 792, а в Гинекология - 2346. В Неонатология са се погрижили за 1877 бебета от Силистра, Кубрат, Исперих, Тутракан, Разград, Бяла, Свищов и Велико Търново.
Недоносените бебета за миналата година са 206, като според д-р Хубчев причината за преждевременните раждания е в недобре работещи женски консултации.
Правим всичко възможно недоносените да оживеят, но кувьозите в комплекса не са достатъчни, посочи началникът на Неонатология д-р Нина Радкова. В момента в отделенията те са 20, но са необходими още 10.
През изтеклата година бебето рекордьор с най-високо тегло е 4550 кг., а най-малкото родено и оживяло бебе е било едва 580 грама.
Най-младите родилки са ромски момичета на 14-15 години. В момента в отделението е настанена 17-годишна ромка, която току-що е родила третото си дете. Най-възрастната родилка е 52-годишна майка на близнаци, във вторник пък 45-годишна русенка е родила първото си бебе.
Само 10 татковци са присъствали на раждането на децата си и според д-р Хубчев е по-добре мъжете да не са в залата. „Първо, те не са стерилни, присъствието им пречи на работата ни, а и жените променят държанието си в тяхно присъствие. Ние пък се притесняваме от външно лице и работата върви трудно“, каза шефът на комплекса.