Трябва да затворим цикъла в АГ-комплекса с изграждане на ин витро център. Готови сме с абсолютно всичко-ноу-хау, програма за обучение, но са нужни около 350 000 лева за апаратура. Мястото на центъра е в тази сграда, а не в частни центрове, защото при усложнения родилките идват при нас, тъй като тук има операционна, манипулационна, патологична бременност за наблюдение. Вече са водени разговори с Общината за подкрепа, съобщи началникът на Акушеро-гинекологичния комплекс д-р Георги Хубчев на вчерашния Бабинден.
След това по стар обичай старшата акушерка Маргарита Георгиева изми ръцете на д-р Хубчев и му пожела повече новородени през тази година.
1635 бебета са проплакали в АГ-комплекса за миналата година, което е с 46 повече от 2013-а. Годината бе определена като мъжка заради повечето момченца - 825 срещу 710 момиченца. Има 37 двойки близнаци и едни тризнаци.
Всяко отделение отговаря на трето ниво от медицинските стандарти в страната, което означава, че на практика ние сме със статут на университетска болница и можем да извършваме всичко по отношение на бременни, родилки, новородени и пациентки с гинекологични заболявания. Пожелавам на екипа си тази година в комплекса да има повече деца и това е напълно възможно. Само за първите 21 дни на януари имаме родени 100 бебета - 56 момчета и 44 момичета, като само на днешния празник на бял свят дойдоха шест деца. Майчината смъртност за поредна година е нулева, така че да си пожелаем майките и тази година да си тръгват от тук живи здрави и на фона на все повече разкрити нови болници нашата да си остане основен фактор в здравеопазването, посочи д-р Хубчев.
Искам да благодаря на екипа на тази болница за всичко онова, което прави, да се раждат здрави бебета в Русе на фона на мрачната картина за раждаемостта в страната, каза кметът Пламен Стоилов и подари на старшата акушерка сапун и кърпа. Той пое ангажимент да работи активно за разкриване на ин витро център. Имаме възможности, имаме и необходимия потенциал програмата ин витро да се случи точно тук, категоричен бе кметът.
Деканът на факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ към Русенския университет доц.Стефанова благодари на екипа в АГ-комплекса за грижите, които полага за обучението на студентките акушерки и поднесе цветя за екипа. Поздравителен адрес на д-р Хубчев връчи и зам.областният управител Станимир Станчев.