Отворено писмо с русенски адрес, подписано от председателя на Съюза на българските художници Любен Генов, е публикувано вчера на електронната страница на СБХ. Апелът е по повод скулптурите на Любомир Далчев в Русе и е с обръщение към кмета Пламен Стоилов и областния управител на Русе Стефко Бурджиев, министъра на културата Вежди Рашидов и русенската общественост.
Възникналият преди няколко дни прецедент с четирифигурната композиция на големия български скулптор Любомир Далчев предизвиква тревогата на цялата колегия от художници в България, се казва в писмото. В него се посочва, че „в случая става дума за недопустимо пренебрежение към традициите, законодателството и културната памет“. От СБХ припомнят, че скулптурите на Далчев са едни сред шедьоврите на българското пластично изкуство, като в тяхното изпълнение е взел участие и русенецът Георги Радулов.
„За изстъргването на благородната патина не е взето мнението не само на колегията скулптори, но и на реставраторите, които в град Русе са известни със своите дейности и опит. С други думи пренебрегнати са основни принципи и обществени отговорности“, се посочва в отвореното писмо.
„Настояваме да бъдат взети всички необходими мерки за опазване на този ценен паметник, за информиране на културната ни общественост за „реставраторските“ мерки и за съставяне на комисия от специалисти, която да поеме отговорност за паметника“, пишат от СБХ. И припомнят, че към МК съществува Специализиран експертен съвет по изобразителни изкуства, чието мнение също би трябвало да бъде взето под внимание. Надяваме се това да е прецедент и да ни насочи в бъдеще към истински професионализъм и отговорност към паметниците на културата у нас, включително и тези на територията на град Русе, чийто център представлява един огромен уникален паметник, завършва писмото.