Опасани с ленти врати посрещнаха вчера частния съдебен изпълнител Иван Хаджииванов, който трябваше да опише имоти в блок „Теодора“. Апартаментите са изплатени на строителния предприемач Явор Блъсков и хората имат нотариални актове за тях, но без тяхно знание са им продадени с ипотеки в полза на ОББ. И тъй като фирмата на бизнесмена „Пропърти къмършъл“ не е погасявала вноските си по кредита, от банката искат да обезпечат вземанията си чрез продажба на имотите.
С възгласи „За какво сте тук?!“, „Вън, махайте се!“, „Нямате право да влизате!“ и с ограничаване на достъпа до входа на блока хората възроптаха срещу действията на съдебния изпълнител. Те заобиколиха екипа му и го обсипаха с обиди и нападки.
До опис на повечето от жилищата така и не се стигна, тъй като Хаджииванов поиска да обясни на гневните хора положението, в което се намират. Частният съдебен изпълнител заяви, че насилствено и с разбиване на врати на апартаменти няма да влезе да описва и поиска диалог с разбунтуваните хора. След среща в неговата кантора стана ясно, че процедурата ще бъде стопирана за около 2 седмици. Целта е през това време хората да помислят какво да предприемат и да изберат най-малкото зло.
В същия срок ОББ е поела ангажимент да предложи на собствениците вариант за разсрочено плащане. Другата опция пред хората е да откупят жилищата си, след като бъдат описани от съдебен изпълнител и изнесени на публична продан. Вариант, на който са се съгласили вече няколко ужилени собственици на 2 апартамента, 2 магазина и няколко паркоместа, които вчера бяха описани доброволно.
На уречения за опис час дойде и бизнесменът Явор Блъсков с адвоката си Атанас Лещев.
„Моите имоти покриват два пъти стойността на сумата, която имам да изплащам. Защо не продадат моите 94 имота и да оставят хората“, коментира Блъсков и посочи, че стагнацията е една от причините да се стигне до кошмарната ситуация. По негови думи има да връща около половин милион евро, но според банката кредита му е за над 4 милиона, за които тя частично е предявила иск.
Както „Утро“ писа, в понеделник късно следобед измамените хора, които са заплашени да останат на улицата, въпреки че са си купили жилищата с пот на челото, нахлуха в кантората на нотариус Албена Александрова. Според гневните собственици тя е знаела, че имотите са били с ипотеки, но не е направила опит да предотврати кошмара им, като не им е казала това обстоятелство. Александрова пък им обясни, че е спазила закона и не е мошеничка, за каквато я спрягат. Блокът бе описван веднъж през 2014 година, когато бяха извадени на търг имоти на Явор Блъсков.