Откриване на банкова сметка и смс-кампания за набиране на дарения подготвя обществен съвет в Бъзън, съобщи за „Утро“ местният общественик Танжу Ахмед. Искането на хората в селото е да си върнат продаденото без тяхно съгласие училище, което макар от около четири години да е в частни ръце, се руши и загива. Затова общественият съвет е взел решение да се стартира процедура по създаване на неправителствена организация, която да движи националната благотворителна кампания. Все още сдружението няма име и предстои да бъде регистрирано. Има обаче избран управителен съвет от общо седем души, а председател е Нехат Халкаджиев. Всеки жител от селото, който желае да се присъедини към каузата, може да стане член, уточняват от съвета.
„Училището беше продадено на смешно ниска цена - за 57 000 лева точно след като му бе направен основен ремонт. Тъжното е, че това стана без знанието на местните хора, които със собствените си ръце безвъзмездно са построили сградата, за да има къде децата да се учат. А след това училището е продадено на частно лице, без каквото и да е обсъждане“, коментира за „Утро“ кметицата на Бъзън Василена Цанкова, която също присъства на заседанията на обществения съвет.
Решението за закриване на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в селото е взето на сесия на ветовския общински съвет от 14 март 2008 година. Тогава учениците от Бъзън са били пренасочени към СОУ „Васил Левски“ във Ветово. Предложенията за тези промени са дошли от тогавашния кмет Рейхан Хабил. Всичко това става малко преди Бъзън да премине към територията на Русенска община след проведен референдум - период, през който Ветово продаде няколко имота, за да изстиска каквото може в своя бюджет от отцепващото се село. Тогава гръмна и скандалът с подкупа на кмета Хабил.
Идеята на новия собственик на училището била да го превърне в старчески дом. Препъникамък се оказал обаче фактът, че е продадена само сградата, но не и земята около нея и той не можел да направи ремонт. И тъй като не можел самостоятелно да разполага с нея, правил опити да купи земята, но те все удряли на камък. И така за около четири години сградата станала притегателен център на престъпни набези, руши се, а през счупените й прозорци може всеки да проникне.
„Престъпление е вътре да стоят чинове, глобуси, оборудвани кабинети по химия и физика, физкултурен салон с уреди. Вътре има дори дневници, учебници и тетрадки, до които ние нямаме достъп. В сградата има изключително красив стенопис, който от влагата и липсата на каквато и да е поддръжка е започнал да се лющи“, коментира с болка кметицата Цанкова.
Сега дворът, пейките и мястото около училището често събират децата на Бъзън. Целта на акцията, която хората подготвят обаче, е учениците да могат да посещават и самата сграда, която да се устрои като център за работа с деца и да ги събере на едно място. А по време на ваканцията да се превърне в база за лятно училище.
Кампанията на жителите на Бъзън има за цел и да задържи хората в селото. През последните години няколко семейства са напуснали Бъзън именно заради разпръскването на децата по различни училища и неудобствата около ежедневното пътуване.
„В Бъзън има млади хора, раждат се деца. Но нали знаете - едно населено място опустява, когато остане без училище“, заяви още Цанкова.