Ние ще намерим общ кандидат за кмет на Русе и Реформаторският блок ще бъде с единна кандидатура. Това каза депутатът Румен Христов на пресконференция вчера и допълни, че формалното решение на всяка отделна партия ще бъде взето в най-скоро време. Ще намерим общ език, както досега, подчерта той. Това е най-печелившият път за местните избори и многократно в Русе сме доказвали, че имаме правилна коалиционна формула и това е ефективността в коалиционните отношение - на избори да се явяваме заедно, а не поотделно, каза лидерът на ДСБ и общински съветник от ВМРО+Синята коалиция Теодора Константинова и допълни, че когато са били разединени, винаги са губили. На този етап все още не са обсъждани конкретни имена.
Христов, който е председател на парламентарната комисия по земеделие, обяви, че се предвиждат промени в нормативната база за собствеността и ползването на земеделските земи и Министерството на земеделието и Комисията по земеделие започват работа по нов закон. Решихме, че сегашният е изиграл ролята си, променян е многократно, има настъпили нови обстоятелства, които трябва да бъдат отразени, и най-вероятно ще се опитаме да изработим един кодекс, който да включи и други закони с отношение по темата, обясни той. Целта е да се установят трайни поземлени отношения, защото взаимоотношенията собственик-ползвател на много места са с краткосрочни договори. Христов даде пример с възрастните хора по селата, чиито интереси не са добре защитени и много пъти стават жертва на спекулации на едри земевладелци. Ще мислим и по какъв начин можем да ускорим комасацията, каза той, но уточни, че преди това трябва да се реши въпросът с единния кадастър - урбанизираните територии и земеделската земя да бъдат на едно място, за да се получават скиците по-лесно.
Депутатът коментира и темата за нивомерите на фермерските бензиностанции. На този етап решението се отлага и няма да има санкции, посочи той и допълни, че средствата, които трябва да се заделят за поставянето на уредите, са между 5 и 15 хиляди лв. Нямам нищо против да има по-строг контрол, въпросът е да се създаде възможност и време на земеделските производители да отреагират на тази наредба, каза Румен Христов. Той заяви, че тази година част от средствата за земеделие приоритетно ще бъдат насочени за зеленчукопроизводство, полско-оранжерийно производство, картофопроизводство, животновъдство и овощарство, за да се стимулират и тези отрасли.