Отнетите от държавата близо 1400 декара на института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“ ще бъдат върнати на научното звено. Това съобщи депутатът от БСП Добрин Данев вчера и допълни, че в събота министърът на земеделието Десислава Танева ще гостува в Русе и ще обяви заповедта за връщане на земята.
Министър Танева ще бъде в Русе по покана на Съюза на дунавските овощари, които ще проведат годишно събрание в събота. От пресцентъра на Министерството на земеделието потвърдиха, че засега в програмата й е предвидено това посещение.
Земята на „Образцов чифлик“ беше взета от аграрното министерство по време на кабинета „Станишев“ със заповед на министър Валери Цветанов и последваха дългогодишни съдебни спорове с променлив успех.
Това е моя малка война, която водих няколко години. Успяхме да върнем земята и тя няма да бъде отдадена на някой арендатор или ползвател, сподели Данев и посочи, че „Образцов чифлик“ го заслужава. Има идея институтът заедно със земята да премине към Русенския университет. Той има силата, възможностите и ресурса да развива научна дейност, да провежда и практика на студенти там, което е една добра идея, коментира депутатът.
От БСП коментираха, че е твърде рано която и да е партия да посочи кого ще издигне за кмет или общински съветници.
Можем да водим една добра и коалиционна политика, имаме достатъчно добър опит в това отношение. През март-април ще са ясни тези кандидатури, каза общинският председател на партията Божидар Йотов.
През февруари ще има събрание и ще се вземе решение за промяна в ръководството на областния съвет на БСП, съобщи Данев.
Промяна за въвеждане на почасово заплащане за земеделците ще предложим за разглеждане през февруари в парламента и се надяваме до края на годината то да бъде въведено в сферата на земеделието, обяви депутатът.