Необичайно топлата и суха зима вече притеснява фермерите. Снежната покривка има няколко много важни функции - осигурява топлина и защита на посевите от много ниските зимни температури, формира воден запас, с който обикновено растенията стартират пролетното си развитие. Прогнозите обаче не вещаят никакви валежи в близките седмици. По този начин започна гладната 2007 г., когато голяма част от реколтата изсъхна и цените на зърното се извисиха до небето.
Засега посевите са в добро състояние, но ако времето застудее рязко, ще има измръзвания при рапицата и ечемика. Няма и влага за нормалното развитие на растенията. Надяваме се да завали през февруари, каза председателят на русенския фермерски съюз „Дунавско зърно“ Иван Караиванов.
Зърнопроизводителите продължават да разчитат най-вече на природата, за да осигурят нужната влага за развитие на есенниците. Голяма част от тях нямат никаква алтернатива, тъй като напоителните системи са тотално разбити. За да компенсират липсата им, на много места стопаните започнаха да дупчат земята, за да строят кладенци и да изпомпват подпочвени води. По този начин обаче могат да се напояват само малка част от нивите, най-вече тези в общините в близост до река Дунав.
Колегите се старaят да осигурят напояване поне за царевицата, тъй като тя има най-голяма нужда от влага, а без царевица не може да се планира сеитбооборотът. Кладенците обаче вършат работа при малки площи, максимум 2-3 хиляди декара и не могат да решат кардинално проблема, обясни Караиванов.
Фермерите вече подават заявления за участие в схемата за предоставяне на държавна помощ чрез намалена акцизна ставка върху газьола. В тях те посочват прогнозни данни за годишното потребление на гориво за обработваемите площи по видове култури, брой животни и т.н. срещу което ще получат ваучери за гориво.