Недостигът на средства в лечебните заведения беше основната тема на срещата на близо 50 лекари със зам.-председателя на здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова при посещението й в Русе в петък вечерта.
Управителят на белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ д-р Светослав Дачев съобщи, че в Русе и Бяла за миналата година има общо 2300 пневмонии. По думите му престоят на пациентите в стационара струва 60 лева на ден, а при заплати от около 1100 лева на лекарите и около 800 лева на сестрите бюджетът не стига. Засега разликата в Русе се покривала от други източници, защото приходите от здравната каса не са достатъчни. Според д-р Дачев от 19 специализирани болници за белодробни заболявания у нас до 2009 година жизнени са само 3-4. Останалите били с огромни дългове, а бюджетът тази година е по-малък от миналогодишния.
Линейните ускорители в Комплексния онкологичен център имат много разходи, каза директорът на центъра д-р Камен Кожухаров. Той призова да се работи за по-добро финансиране на клиничните пътеки, които са свързани с употребата на тези апарати, защото сервизното им обслужване след гаранционния срок възлиза на 200 000 лева годишно на апарат. Това в един момент може да доведе до неизползване на единия от ускорителите, ако се повреди, предупреди д-р Кожухаров.
Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова повдигна въпроса за средната възраст на постояно работещите доктори в ТЕЛК, която в Русе е 64.7 години. Според нея трябва да се помисли за облекчаването на тези лекари, като се привлекат по-млади доктори, които да ги сменят в експертната комисия, защото пациентите са много, а се налага да чакат с месеци за освидетелстване.
За необходимостта от обучение и подготовка на млади зъболекари говори управителят на Диагностично-консултативния център по стоматология д-р Доганова. Думите й бяха подкрепени от председателя на Лекарския съюз в Русе д-р Антон Въжаров, който отбеляза, че обучението на младите кадри е проблем номер 1 за цялото здравеопазване в региона.
Д-р Даниела Дариткова увери лекарите, че поставените проблеми ще бъдат коментирани в комисията по здравеопазване в парламента.